NA ZDROWO!!!
Przy okazji poprzednich przepisów na zdrowe zamienniki niezdrowych deserów obiecywałam, że w najbliższym czasie pojawią się kolejne! I proszę! :)
Dzisiaj prezentuję pyszne, kremowe i słodkie, za sprawą banana, ciasto "kopiec kreta"! :)
Ciasto oprócz tego, iż jest dietetyczne to również wskazane dla "bezglutenowców"!
Składniki:
Ciasto
- 3 łyżki mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 2 łyżki kakao
- 2 białka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 dojrzałe banany
- 200g kaszy jaglanej
- 1l mleka
- 4 łyżeczki stevi
- 2 banany
- kruszone ziarno kakao
Ciasto
- Banany zblendować z białkami i mlekiem.
- Dodać mąki oraz kakao, po czym dokładnie wymieszać całość.
- Ciasto przełożyć do formy i piec około 30 minut w 180 stopniach.
- Z upieczonego ciasta odkroić wierzch i lekko wydrążyć środek- wydrążone, odkrojone części ciasta pokruszyć.
- Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku ze stevią i odstawić do wystygnięcia.
- Kaszę zblendować na gładki krem (można podczas blendowania dolać trochę mleka).
- Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na spód ciasta, tak by przykryć jego całą powierzchnię.
- Następnie przełożyć jaglaną masę, formując "kopiec".
- Całość posypać wcześniej pokruszonym ciastem i kruszonymi ziarnami kakao.
- Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Słodkiej soboty! ;)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1890kcal
1 kawałek- ok. 135kcal
Ależ apetyczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcająco wygląda, natychmiast ma się ochotę na kawałek:)
OdpowiedzUsuńuwielbiaaam te ciasto, takiej zdrowszej wersji jeszcze nie jadłam więc poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Ciągle mnie zadziwiasz tymi zdrowymi łakociami :)
OdpowiedzUsuńpycha !
OdpowiedzUsuńZakalec.
OdpowiedzUsuńżaden zakalec, zapewne "Anonim" nie miał do czynienia z mąką kokosową, dzięki której ciasta wychodzą wilgotne i zbite :)
UsuńTakie wypieki są najlepsze, a z maki kokosowej inne nie wychodzą <3
Usuńmniam;
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale (:
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! Świetny przepis, może uda mi się kiedyś skorzystać : )
OdpowiedzUsuńGenialny przepis! :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńMmm, pychota! :)
OdpowiedzUsuńMadziu gratulacje. Rewelacyjnie Ci to wyszło. Ciasto wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto i wyjadać banany ze środka :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńMmmm....wygląda bardzo apetycznie:) ..tylko nie mam pomysłu czym zastąpić mleko w masie...
OdpowiedzUsuńmożna użyć zamiast krowiego, mleka kokosowego lub innego roślinnego :)
UsuńW sam raz na dzień kobiet ;) Pyszny
OdpowiedzUsuńFajny krem, jeszcze nie jadłam kremu z kaszy jaglanej :D
OdpowiedzUsuń:O Jestem zachwycona tym ciastem i do tego jak zdrowym! Cudowne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda, już ma na ten kopiec ochotę :)
OdpowiedzUsuńcudowny. wygląda lepiej niż oryginał! :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, rewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny :) ja robię z truskawkami
OdpowiedzUsuńO mniam! Myślę, że do keksówki proporcje będą podobne. Jak myślisz? :)
OdpowiedzUsuńdo takiej standardowej powinny być ok :)
UsuńKolejny genialny przepis! <3
OdpowiedzUsuńooo mamuniu :D Ja chcę :D To przy następnej okazji :) Teraz w piekarniku wypieka się ciasto pełnoziarniste z jabłkami :D
OdpowiedzUsuńCudo , a nie ciasto :D
OdpowiedzUsuńCałkiem fajne ciasto :-).
OdpowiedzUsuńSłodka bomba! :)
OdpowiedzUsuńPyyyychooootka!!!!
OdpowiedzUsuńNo kochana, rozwaliłaś system, wygląda bosko! Dodałam Twój blog do obserwowanych :)
OdpowiedzUsuńJaką średnicę ma Twoja tortownica / forma do ciasta? Czy można użyć po prostu 7 łyżek mąki jaglanej, ponieważ nie mam w domu mąki kokosowej? Czy trzeba wówczas zmienić jej proporcję? Wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńmoja tortownica ma średnicę 18cm, oczywiście możesz użyć samej mąki jaglanej, tylko ciasto będzie bardziej suche, niż mokre ;)
UsuńAle pięknie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWnętrze wygląda bardzo kremowo :):)
OdpowiedzUsuńPiękny ci wyszedł, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis. Bardzo lubię kopiec kreta, super, że można zrobić zdrowszą wersję :)
OdpowiedzUsuńNiesamowity przepis, koniecznie do zrobienia- cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga ;)
OdpowiedzUsuńmożna zdrowo i smacznie dogadzać sobie łakociami? z Twoimi przepisami jak najbardziej. ;)
OdpowiedzUsuńZachwycasz!
OdpowiedzUsuńAle fantastyczny pomysł na zrobienie zdrowego ciasta! Musi być pyszne... :)
OdpowiedzUsuńKopiec kreta to ciasto mojego dzieciństwa ♥ Muszę do niego koniecznie wrócić!
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
Super pomysł! I znów ulubiona kasza jaglana :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Zastanawiam się skąd Ty bierzesz takie pomysły.
OdpowiedzUsuńPychota i do tego zdrowa :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńKasze jaglana uwielbiam od bardzo dawna:-) na Twoim blogu odkryłam, ze mozna zrobic z niej tez krem.No i teraz objadam sie kremem;-) A kopczyk wyglada smakowicie, musze nabyc mala tortownice i zabieram sie za to ciacho.
OdpowiedzUsuńPysznie i do tego zdrowo. Swietny pomysl:)
OdpowiedzUsuńŚwietny :)
OdpowiedzUsuńwitam wygląda przepysznie! ale mam pytanie. może głupie... czy mąka kokosowa i jaglana to zmielone wiórki kokosowe i kasza jaglana? bo w sklepach jakoś nie mogę znaleźć :(
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, wyjdzie na to samo :) tylko kaszę jaglaną proponuję przed zmieleniem uprażyć lekko na suchej teflonowej patelni- w ten sposób pozbędziesz się gorzkiej goryczki :)
Usuńsuper dziękuję za podpowiedź :)
UsuńMożna użyć innej mąki?
UsuńPytasz o kokosowa czy jaglana?
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńChodzi mi o dwie maki ;)
Usuńzawsze możesz zamienić na inne ;) tyle, że wtedy struktura ciasta się zmieni, ale w tym przypadku mąkę kokosową możesz zamienić np. na kasztanową, a jaglaną na ryżową i ciasto powinno mieć podobną strukturę ;)
Usuń