Ale dlaczego tym samym odbierać sobie smak i okazję na pyszne danie? :)
Moja propozycja to tarty, które nie wymagają pieczenia, czy gotowania! :)
Są przy tym przepełnione wartościami, szczególnie dzięki pestkom dyni, czy spirulinie!
Składniki:
Spody
- 0,5 szklanki pestek dyni (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 3 łyżki lnu mielonego
- 1 łyżka spiruliny
- 1 łyżka sproszkowanego korzenia maca
- 6 łyżek kaszy kuskus
- pomidorki koktajlowe (czerwone i żółte)
- przyprawy: kurkuma, sól sezamowa, oregano
Spody
- Pestki dyni rozdrobnić w blenderze (nie ma mąkę).
- Len zaparzyć w 6 łyżkach wrzątku.
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki, wyrobić ciasto i wyłożyć do form (wyłożonych folią spożywczą)- odstawić na co najmniej 2 godziny do schłodzenia w lodówce.
- Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min pod przykryciem.
- Kuskus wymieszać z przyprawami i wyłożyć na wcześniej przygotowane spody.
- Na wierzchu ułożyć pomidorki.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (2 tarty)- ok. 782kcal
1 tarta- ok. 391kcal
Ale cudne kolory!
OdpowiedzUsuńJak dla, mnie to super danie:))
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, szczególnie przepis na spody przypadł mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne...! :)
OdpowiedzUsuńSuperowe!
OdpowiedzUsuńJakie fajne tarty, superowe :)
OdpowiedzUsuńInteresujący pomysł! Musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńwyglada pięknie i te kolorowe pomidorki ;)
OdpowiedzUsuńJako, że jem oczami to dodatkowo mnie zachwyca to danie ze względów wizualnych. :-) Pysznie!
OdpowiedzUsuńPysznie! i bardzo ładnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDaj jedną tartę, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń