Na nowo odkrywany topinambur o charakterystycznym i wyraźnym smaku w połączeniu z delikatnymi, lekko orzechowymi kasztanami to niebo w gębie!
Nie zawaham się spróbować tego połączenia ponownie!
Oprócz walorów smakowych ten krem dostarcza również wielu składników odżywczych.
Topinambur dzięki zawartości inuliny polecany jest diabetykom, zaś kasztany wzmacniają odporność i przeciwdziałają infekcjom.
Składniki:
- 250g topinamburu
- 100ml śmietanki ryżowej
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka syropu z jakonu
- kilka kasztanów jadalnych
- do podania: 1 łyżka owsa ekspandowanego
- Topinambur obrać, pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku (180 stopni/ 20 minut).
- Gotowy topinambur zblendować na gładki krem ze śmietanką ryżową, wodą oraz syropem z jakonu.
- Krem podać z kasztanami i owsem ekspandowanym.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 415kcal
kocham kasztany, a smaku topinamburu nie znam. :o
OdpowiedzUsuńwarto spróbować, ma charakterystyczny ziemisty smak i super właściwości
UsuńMusiało być pyszne :) Gdzie udało Ci się kupić jeszcze kasztany? U mnie zniknęły już ze sklepów :(
OdpowiedzUsuńużyłam takich :) http://bioplanet.pl/kasztany-jadalne-gotowane-bio-100-g---solida-food,5907778314801,p6072,PL
UsuńMmmmm, topinambur i kasztany, aż jestem ciekawa tego połączenia, musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuń