1 marca 2016

KREM Z TOPINAMBURU Z KASZTANAMI

W wydaniu na słodko! Aby osłodzić sobie obiad, bądź zaserwować nietypowy deser ;)

Na nowo odkrywany topinambur o charakterystycznym i wyraźnym smaku w połączeniu z delikatnymi, lekko orzechowymi kasztanami to niebo w gębie!

Nie zawaham się spróbować tego połączenia ponownie!
Oprócz walorów smakowych ten krem dostarcza również wielu składników odżywczych.

Topinambur dzięki zawartości inuliny polecany jest diabetykom, zaś kasztany wzmacniają odporność i przeciwdziałają infekcjom.


Składniki:
  • 250g topinamburu
  • 100ml śmietanki ryżowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka syropu z jakonu
  • kilka kasztanów jadalnych
  • do podania: 1 łyżka owsa ekspandowanego
Przygotowanie:
  1. Topinambur obrać, pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku (180 stopni/ 20 minut).
  2. Gotowy topinambur zblendować na gładki krem ze śmietanką ryżową, wodą oraz syropem z jakonu.
  3. Krem podać z kasztanami i owsem ekspandowanym. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 415kcal

5 komentarzy:

  1. kocham kasztany, a smaku topinamburu nie znam. :o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto spróbować, ma charakterystyczny ziemisty smak i super właściwości

      Usuń
  2. Musiało być pyszne :) Gdzie udało Ci się kupić jeszcze kasztany? U mnie zniknęły już ze sklepów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyłam takich :) http://bioplanet.pl/kasztany-jadalne-gotowane-bio-100-g---solida-food,5907778314801,p6072,PL

      Usuń
  3. Mmmmm, topinambur i kasztany, aż jestem ciekawa tego połączenia, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń