Zawarty w nim błonnik wspomaga proces trawienia oraz usuwa toksyczne produkty przemiany materii.
Zatem bardzo często jest on bazą do przygotowania witaminowych koktajlów oczyszczających.
Jednak ja dzisiaj zdecydowałam się na wykorzystanie go w nieco inny sposób ;)
Zapieczony w słodkim cieście migdałowym też smakuje rewelacyjnie!
Składniki:
- 1 świeży ananas
- 2 białka jajek
- 1 łyżka erytrolu
- 4 łyżki mąki migdałowej (Green Essence)*
- do podania: nerkowce, daktyle
- Ananasa obrać i pokroić w krążki.
- Białka ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać z erytrolem i mąką migdałową.
- Krążki ananasa zanurzyć w cieście, a następnie ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia)- piec około 15 minut w 180 stopniach.
- Gotowe krążki podać z ulubionymi bakaliami- u mnie były to daktyle i nerkowce.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (7 krążków)- ok. 700kcal
1 krążek- ok. 100kcal
Muszę kiedyś spróbować ananasa w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńAnanas w takiej wersji bardzo mi odpowiada. Migdallowe ciasto i te dodatki,to musi byc super smaczne:-P.
OdpowiedzUsuńUwielbiam, choć u nas niestety alergia pozwala nam tylko na niewielką ilość :-)
OdpowiedzUsuńpyszny deser! lubię ananasy, a świeżego zawsze zjadamy solo, ewentualnie w sałatce;)
OdpowiedzUsuńananas i ciasto migdałowe podziałało na moje kubki smakowe, to musiało być pyszne
OdpowiedzUsuń