W smaku nietuzinkowa, bo zawiera sproszkowany korzeń maca, który charakteryzuje się słodką nutą! Sos z dodatkiem jakże bogatej w składniki odżywcze spiruliny, a dodatki, nie mogły być inne- słodkie ziemniaki, kukurydza, roszponka... wielokolorowe warzywa!
Składniki:
Ciasto
- 4 łyżki sproszkowanego korzenia maca
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki lnu mielonego
- szczypta soli sezamowej
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka plastrów batata
- garść roszponki
- 1 łyżka kukurydzy
- kilka pomidorów daktylowych
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/2 łyżeczki spiruliny
- przyprawy: oregano, papryka słodka, sól morska, pieprz
Ciasto
- Len zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić na 15 minut.
- Następie dodać mąki, sól i wyrobić ciasto.
- Uformować placek, który wyłożyć na blaszkę i piec łącznie około 30 minut w 190 stopniach.
- Przecier pomidorowy lekko zredukować na patelni z przyprawami, a następnie dodać spirulinę i wymieszać.
- Po 10 minutach pieczenia wyciągnąć spód pizzy z piekarnika, nałożyć sos, plastry batata, kukurydzę oraz pomidory daktylowe i piec kolejne 20 minut.
- Gotową pizzę podawać z roszponką i prażonymi pestkami dyni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 590kcal
1 kawałek- ok. 74kcal
Uwielbiam takie zdrowe wersje mniej zdrowych dań :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, wspaniałe kolory. Na pewno przypadłaby mi do gustu :)
U Ciebie zawsze tak zdrowo i oryginalnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa pizza, chętnie bym zjadła kawałek, bo wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJaka kolorowa pizza *-* :D
OdpowiedzUsuńJaka kolorowa! Iście wiosenna ;)
OdpowiedzUsuńOjoj ale wspaniała :-)
OdpowiedzUsuńBardzo wartościowa! I wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńIdealna na taką pogodę i porę roku ♥
OdpowiedzUsuńJak cudnie wygląda! Muszę koniecznie gdzieś kupić ten proszek! ;)
OdpowiedzUsuńWiosennie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPatrząc na tą pizzę aż czuje się wiosnę, pięknie kolorowa! Wspaniała kompozycja smaków, a z batatem to już w ogóle cudna! *.*
OdpowiedzUsuńależ kolorowo i apetycznie :D Zjadałabym kawałek, albo całą :D
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńświetna pizza! tak wiosenna, lekka i zdrowa - wygląda przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalna :) I można powiedzieć - dietetyczna :D Nie ma sera, białej mąki czyli ideał dla osób trzymających linie ;)
OdpowiedzUsuńjeśli napiszesz kiedyś książkę to będę jedną z pierwszych osób, która ją zakupi:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis :) zawsze robię standardowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńŚwietny spód od ciasta!
OdpowiedzUsuńjakie kolory iście wiosennie :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na pizzę !
OdpowiedzUsuńPomysł fantastyczny, a wygląd? Poezja :)
OdpowiedzUsuńkolory fantastyczne, skład ciekawy.. chętnie zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak najsmaczniejsza pizza na świecie. Bardzo ciekawy pomysł z tymi batatami.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis na ciasto.