23 marca 2015

KRUCHE ORZECHOWE KULECZKI

Jestem jedną z tych osób, która zdecydowanie woli słodkie przekąski, aniżeli słone :)
Ale czemu rezygnować przy tym z przyjemnego chrupania?
W odpowiedzi na to pytanie prezentuję przepis na zdrowe, orzechowe kuleczki, które stanowią rewelacyjną przekąskę, np. podczas wieczornego seansu filmowego :)


Składniki:
  • 7 łyżek mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżek mąki żołędziowej
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować z bananem.
  2. Do uzyskanej masy dodać obie mąki, drobno pokruszone nerkowce i migdały oraz masło orzechowe- dokładnie wymieszać.
  3. Uformować małe kuleczki, piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni.
Miłego chrupania! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (30 kuleczek)- ok. 915kcal
1 kuleczka- ok. 31kcal

Wiosenny detoks

17 komentarzy:

  1. Zjadłabym taka kuleczkę... Chociaż by jedną :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i zdrowe do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. orzechowe, porywma kilka kuleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli faktycznie tak chrupią, to robię bez namysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł. Muszą być pyszne
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście są świetne do pochrupania :D

    OdpowiedzUsuń
  7. faktycznie baaardzo orzechowe, nawet nie wiedziałam, że jest taka mąka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O mące żołędziowej nawet nie słyszałam! Wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie apetyczne te kuleczki i jaki ciekawy dobór mąk :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow...! do zrobienia koniecznie. Gratuluję świetnego bloga Magda :) pierwszy raz tu zajrzałam i jestem pod wielkim wrażeniem Twojego dorobku. Tak tu kolorowo, różnorodnie i przede wszystkim zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń