Ale czemu rezygnować przy tym z przyjemnego chrupania?
W odpowiedzi na to pytanie prezentuję przepis na zdrowe, orzechowe kuleczki, które stanowią rewelacyjną przekąskę, np. podczas wieczornego seansu filmowego :)
- 7 łyżek mąki migdałowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 łyżek mąki żołędziowej
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka masła migdałowego
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować z bananem.
- Do uzyskanej masy dodać obie mąki, drobno pokruszone nerkowce i migdały oraz masło orzechowe- dokładnie wymieszać.
- Uformować małe kuleczki, piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (30 kuleczek)- ok. 915kcal
1 kuleczka- ok. 31kcal
Zjadłabym taka kuleczkę... Chociaż by jedną :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł Madziu :-)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńorzechowe, porywma kilka kuleczek :)
OdpowiedzUsuńJeżeli faktycznie tak chrupią, to robię bez namysłu :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym pochrupała :D
OdpowiedzUsuńMniam, brzmi świetnie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł. Muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jak kruche to biorę :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście są świetne do pochrupania :D
OdpowiedzUsuńfaktycznie baaardzo orzechowe, nawet nie wiedziałam, że jest taka mąka :)
OdpowiedzUsuńO mące żołędziowej nawet nie słyszałam! Wyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńIdealna przekąska! :)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne te kuleczki i jaki ciekawy dobór mąk :)
OdpowiedzUsuńWow...! do zrobienia koniecznie. Gratuluję świetnego bloga Magda :) pierwszy raz tu zajrzałam i jestem pod wielkim wrażeniem Twojego dorobku. Tak tu kolorowo, różnorodnie i przede wszystkim zdrowo :)
OdpowiedzUsuńdzięki za miłe słowa i zapraszam częściej :)
Usuń