Beza wyszła pyszna, chrupiąca i dzięki amarantusowi posiadała lekko orzechowy posmak!
Do jej wykończenia przygotowałam prosty krem waniliowy z mojej ulubionej kaszy jaglanej i nutą kakao :)
Wyszło coś naprawdę pysznego- taki tort z powodzeniem może zastąpić wszystkie ciężkie ciasta i torty!
Składniki:
Beza
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 2 białka jajek
- 1 łyżeczka stevi
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka surowych ziaren kakao
- pół laski wanilii
- 2 łyżeczki stevi
- garść borówek
Przygotowanie:
Beza
- Białka ubić na sztywną pianę ze stevią.
- Do ubitych białek delikatnie wmieszać amarantus.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia narysować dwa okręgi, po czym przełożyć na nie masę bezową i piec je około 15- 20 minut w 170 stopniach.
- Kaszę jaglaną opłukać w wodzie i ugotować w mleku ze stevią i miąższem z laski wanilii (zostawić odrobinę mleka do blendowania).
- Ostudzoną kaszę zblendować z odrobiną mleka i wymieszać z kruszonym ziarnem kakao.
- Bezy przełożyć kremem, na wierzch również wyłożyć krem, po czym posypać borówkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 600kcal
1 kawałek- ok. 60kcal
Widzisz taki tort i krzyczysz: CHCĘ GO, CHCĘ! :D
OdpowiedzUsuńkurcze, w życiu nie pomyślałabym o dodaniu amarantusa do bezy a właściwie stworzenia takiej podstawy ciasta.. zaskakujesz nie pierwszy i nie ostatni raz:) wrąbałabym to ciacho:D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z tym amarantusem. Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny torcik :) Super pomysł.
OdpowiedzUsuńNie ma opcji, żebys zrobiła coś tradycyjnie! Ale myślę, że ta wersja posmakowałaby mi bardziej :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się super <3 Musze wypróbować <3
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis :)
fajny pomysł z tym amarantusem :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na tort :) Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, chociażby dlatego że klasycznej bezy nie zrobię bo mam piekarnik od 180*.... ale 170 jeszcze sie da naciagnac :D
OdpowiedzUsuńmyślę, że spokojnie możesz piec w180 stopniach, ale proponowałabym bardziej kontrolować czas i jak bezy się zarumienią to znaczy, że są gotowe :)
UsuńTa beza i ten pomysł jest doskonały. Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńAkurat mam amarantus i zastanawiałam się nad jego wykorzystaniem!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Chyba przygotuję coś w oparciu o ten twój tort :)
Rewelacyjny tort, zapisuję do zrobienia!
OdpowiedzUsuńJaki piękny! Poproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńz amarantusem? no na to bym nie wpadła! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Torcik wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńskąd Ty bierzesz te pomysły ? : D
OdpowiedzUsuńtak mi jakoś wpadają do głowy :)
UsuńWygląda obłędnie :). Koniecznie muszę zrobić, ale do kremu dodam jeszcze wiórki kokosowe :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort, idealny na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńGenialny, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńGdzie znaleźć amarantusa? Bo bardzo chcę go spróbować!
OdpowiedzUsuńpo tym linkiem: http://www.bioplanet.pl/sklepy możesz wyszukać sklep ze zdrową żywnością, gdzie amarantus ekspandowany na pewno będzie dostępny :) myślę, że możesz też sprawdzić w pobliskich marketach, ostatnimi czasy jest on bardzo popularny :)
OdpowiedzUsuńJaki cudowny tort, amarantus kasza jaglana nie ma co w przyszłym tygodniu na pewno go zrobię:)
OdpowiedzUsuńjaaaakie cudo :)
OdpowiedzUsuńSuper smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńperfekcyjny! Aż chce się wypróbować :)
OdpowiedzUsuńświetny tort! na sam widok ślinka aż cieknie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, muszę kupić amarantus :)
OdpowiedzUsuńWreszcie będę mogła wykorzystać nadmiar amarantusa! A powiedz, nie przeszkadza Ci "trawiasty" posmak stevii?
OdpowiedzUsuńjuż się tak do niej przyzwyczaiłam, że praktycznie nie czuję tego posmaku, ale alternatywnie można użyć stevi w proszku (słodziku) :)
UsuńBardzo kreatywne :-)
OdpowiedzUsuńWow!!!!!!!! Wygląda rewelacyjnie !!!!!!!!! Smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Sama musze sprobowac :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Jak zwykle bardzo zaskakujący :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, czy zamiast laski wanilii można użyć np. esencji waniliowej? Czy można zastąpić czymś ziarna kakao? A stevię zastąpić ksylitolem bądź cukrem nierafinowanym?
OdpowiedzUsuńdziękuję
alternatywnie zamiast laski wanilii można użyć esencji waniliowej, ale trzeba pamiętać, że jednak nie będzie to w 100% ten sam smak :) Natomiast oczywiście stevię można spokojnie zastąpić przykładowo ksylitolem, ale dałabym go co najmniej 2 razy więcej, niż stevi ;) Ziarna kakao można zastąpić zwykłym kakao (wtedy masa będzie ciemna) lub w ogóle pominąć :)
UsuńCudownie, takie torty mogę jeść ! Właśnie dostałam jeden z kremem z kaszy jaglanej, jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Uwielbiam bezy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bezy, a ten przepis wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, już od jakiegoś czasu bezy mi chodzą po głowie... a tu taka inspiracja! :)
OdpowiedzUsuńBezowy torcik, to coś dla nas! :)
OdpowiedzUsuń