22 marca 2015

AMARANTUSOWY TORT BEZOWY Z KREMEM WANILIOWYM

Już jakiś czas myślałam nad upieczeniem bezy, ale nie takiej zwykłej... i wtedy wpadłam na pomysł, aby w tym celu użyć niezwykle lekkiego amarantusa ekspandowanego!


Beza wyszła pyszna, chrupiąca i dzięki amarantusowi posiadała lekko orzechowy posmak!

Do jej wykończenia przygotowałam prosty krem waniliowy z mojej ulubionej kaszy jaglanej i nutą kakao :)

Wyszło coś naprawdę pysznego- taki tort z powodzeniem może zastąpić wszystkie ciężkie ciasta i torty!


Składniki:
Beza
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżeczka stevi
Krem
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka surowych ziaren kakao
  • pół laski wanilii
  • 2 łyżeczki stevi
  • garść borówek

Przygotowanie:
Beza
  1. Białka ubić na sztywną pianę ze stevią.
  2. Do ubitych białek delikatnie wmieszać amarantus.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia narysować dwa okręgi, po czym przełożyć na nie masę bezową i piec je około 15- 20 minut w 170 stopniach.
Krem
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie i ugotować w mleku ze stevią i miąższem z laski wanilii (zostawić odrobinę mleka do blendowania).
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z odrobiną mleka i wymieszać z kruszonym ziarnem kakao.
  3. Bezy przełożyć kremem, na wierzch również wyłożyć krem, po czym posypać borówkami.
Zdrowy, lekki tort gotowy! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 600kcal
1 kawałek- ok. 60kcal

Wiosenny detoksWaniliowy Weekend VI

41 komentarzy:

  1. Widzisz taki tort i krzyczysz: CHCĘ GO, CHCĘ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze, w życiu nie pomyślałabym o dodaniu amarantusa do bezy a właściwie stworzenia takiej podstawy ciasta.. zaskakujesz nie pierwszy i nie ostatni raz:) wrąbałabym to ciacho:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł z tym amarantusem. Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczny torcik :) Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma opcji, żebys zrobiła coś tradycyjnie! Ale myślę, że ta wersja posmakowałaby mi bardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się super <3 Musze wypróbować <3
    Dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł z tym amarantusem :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis na tort :) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę wypróbować, chociażby dlatego że klasycznej bezy nie zrobię bo mam piekarnik od 180*.... ale 170 jeszcze sie da naciagnac :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że spokojnie możesz piec w180 stopniach, ale proponowałabym bardziej kontrolować czas i jak bezy się zarumienią to znaczy, że są gotowe :)

      Usuń
  10. Ta beza i ten pomysł jest doskonały. Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Akurat mam amarantus i zastanawiałam się nad jego wykorzystaniem!
    Wygląda przepysznie! Chyba przygotuję coś w oparciu o ten twój tort :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjny tort, zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki piękny! Poproszę kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. z amarantusem? no na to bym nie wpadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny pomysł. Torcik wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. skąd Ty bierzesz te pomysły ? : D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda obłędnie :). Koniecznie muszę zrobić, ale do kremu dodam jeszcze wiórki kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny tort, idealny na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Genialny, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Gdzie znaleźć amarantusa? Bo bardzo chcę go spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  21. po tym linkiem: http://www.bioplanet.pl/sklepy możesz wyszukać sklep ze zdrową żywnością, gdzie amarantus ekspandowany na pewno będzie dostępny :) myślę, że możesz też sprawdzić w pobliskich marketach, ostatnimi czasy jest on bardzo popularny :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaki cudowny tort, amarantus kasza jaglana nie ma co w przyszłym tygodniu na pewno go zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  23. perfekcyjny! Aż chce się wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  24. świetny tort! na sam widok ślinka aż cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetny pomysł, muszę kupić amarantus :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wreszcie będę mogła wykorzystać nadmiar amarantusa! A powiedz, nie przeszkadza Ci "trawiasty" posmak stevii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już się tak do niej przyzwyczaiłam, że praktycznie nie czuję tego posmaku, ale alternatywnie można użyć stevi w proszku (słodziku) :)

      Usuń
  27. Wow!!!!!!!! Wygląda rewelacyjnie !!!!!!!!! Smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Sama musze sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetny pomysł! Jak zwykle bardzo zaskakujący :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Dzień dobry, czy zamiast laski wanilii można użyć np. esencji waniliowej? Czy można zastąpić czymś ziarna kakao? A stevię zastąpić ksylitolem bądź cukrem nierafinowanym?
    dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. alternatywnie zamiast laski wanilii można użyć esencji waniliowej, ale trzeba pamiętać, że jednak nie będzie to w 100% ten sam smak :) Natomiast oczywiście stevię można spokojnie zastąpić przykładowo ksylitolem, ale dałabym go co najmniej 2 razy więcej, niż stevi ;) Ziarna kakao można zastąpić zwykłym kakao (wtedy masa będzie ciemna) lub w ogóle pominąć :)

      Usuń
  30. Cudownie, takie torty mogę jeść ! Właśnie dostałam jeden z kremem z kaszy jaglanej, jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo ciekawy przepis. Uwielbiam bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo lubię bezy, a ten przepis wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Super przepis, już od jakiegoś czasu bezy mi chodzą po głowie... a tu taka inspiracja! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Bezowy torcik, to coś dla nas! :)

    OdpowiedzUsuń