Lekkie i bezglutenowe! :)
Grejpfruty niezbyt często są stosowane do wypieków, a przecież są tak wartościowe i wyraziste w smaku! Ich kwaskowaty, a jednocześnie orzeźwiający smak świetnie połączyć się z cynamonem i z "niczego" wyszły naprawdę niezłe babeczki ;)
Składniki:
- 6 łyżek kaszy kukurydzianej
- 5 łyżek mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 grejpfruty
- 2 banany
- 2 białka jajek
- 2 łyżeczki cynamonu
- Z grejpfrutów wycisnąć sok, a banany zblendować.
- Kaszę wymieszać z mąką, zalać sokiem z grejpfrutów i połączyć ze zblendowanym bananem- odstawić na 15 minut.
- Białka ubić na sztywną pianę z cynamonem i delikatnie wmieszać w całość.
- Ciasto przełożyć do sylikonowych foremek i piec 20 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (10 babeczek)- ok. 990kcal
1 babeczka- ok. 99kcal
Faktycznie, nie pamiętam, żebym kiedyś spotkała się z grejpfrutem w wypiekach, ale właściwie to czemu nie? Wyglądają świetnie i te pęknięcia :)
OdpowiedzUsuńale rumiane ! : )
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Bardzo ciekawy pomysł z tym grejpfrutem :-)
OdpowiedzUsuńBabeczki chyba stworzone dla mnie! <3
OdpowiedzUsuńGrejpfrutowych nigdy nie jadłam. Muszę spróbować, bo na pewno są pyszne !!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńświetne :)
OdpowiedzUsuńO jakie szybkie! :)
OdpowiedzUsuńWow z grejpfrutów? Zapisuję przepis, na pewno zrobię, bo uwielbiam grejpfruty :)
OdpowiedzUsuńnatchnęłaś mnie i porwałam dziś w sklepie nieplanowanego grejpfruta :)
OdpowiedzUsuńto koniecznie daj znać, jak wyszły i smacznego! :)
UsuńNie moje smaki, ale wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńO rany, podziwiam Twoją kreatywność i nieskończoną ilość pomysłów! Muszę wypróbować takie babeczki. Jak dla mnie - geniusz! :)
OdpowiedzUsuń