12 grudnia 2014

CYKORIA ZAPIEKANA Z SOSEM POMIDOROWYM

Podczas szału świątecznych słodkości, coś dla odmiany- cykoria zapiekana z sosem pomidorowym i podana z aromatycznym czarnym ryżem i pieczoną dynią :)

Danie bardzo lekkie, ale w smaku ciekawe :)


Składniki:
  • 2 cykorie
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 8 łyżek czarnego ryżu
  • 300g dyni piżmowej
  • przyprawy: papryka słodka, oregano, bazylia,  sól morska, pieprz (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Cykorie obgotować przez 2-3 minuty i przekroić wzdłuż na pół.
  2. Pomidory poddusić na patelni z przyprawami, tak aby powstał gęsty sos.
  3. Cykorie ułożyć na blaszce i polać sosem, a następnie zapiekać przez około 25 -30 minut (powinny być lekko chrupkie, ale w środku wilgotne).
  4. Zapieczone cykorie podawać z ugotowanym czarnym ryżem i ugrillowaną dynią.
Prosto i smacznie, a przy tym jak dietetycznie :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 420kcal
1 porcja- ok. 105kcal

Wegetariański obiad IV

15 komentarzy:

  1. Chętnie byśmy poznały to nowe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie smakowała mi cykoria, ale to jadłam jako dziecko i jakoś tak uraz pozostał, może zrobię ją według Twojego przepisu bo zapowiada się ciekawie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś nałogowo zajadałam się "kanapeczkami" z cykorii :)
    A nie jadłam jej chyba z pół roku! Chętnie spróbuję w takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super :) A dynia z czarnym ryżem fajnie komponuje się kolorystycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również dynia :) pysznie podana w duecie z cykorią :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem, jak się przekonać do cykorii i jej goryczki. Jest na nią sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście ma specyficzną goryczkę, ja ją właśnie obgotowałam przez co stała się troszkę łagodniejsza, ale sos pomidorowy w smaku delikatny świetnie zrównoważył całość ;) a może gdyby tak ją skropić miodem przed zapiekaniem? :)

      Usuń
  7. Ooo przypomniałaś mi o cykorii :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko tak fantastycznie skomponowane! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wydaje mi się, że dostałam kiedyś kawałek cykorii w jakiejś sałatce w restauracji i niestety mi nie podeszła, o ile to była ona, ale nazwa tego warzywka mi się bardzo podoba :P
    No i dynia. Tyle mi wystarczy z tego talerza :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kusząca propozycja! Uwielbiam jak pieczone warzywa nabierają chrupkości :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam jeszcze cykorii! Cóż za przeoczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja kocham cykorię całym sercem, zjem pod każdą postacią, a goryczka wcale mi nie przeszkadza.
    Ciekawa propozycja obiadowa ;)

    OdpowiedzUsuń