Świetnie nadaje się do przyrządzenia różnego rodzaju kremów, czy innych deserów.
Pomyślałam, że dawno nie jadłam budyniu, a w okresie świątecznym na pewno nie może zabraknąć w nim bakali, które ubóstwiam!! :)
Tak też powstał mój budyń jaglany "bakaliowiec". Do przygotowania go musimy rzeczywiście poświęcić kilka minut więcej, niż w przypadku tych z paczki... ale efekt, a przede wszystkim wartości odżywcze, które zawiera są tego warte!! :)
Składniki:
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- kilka rodzynek
- kilka suszonych moreli
- 1 łyżeczka stevi
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku i dodatkiem stevi (zostawić około 4 łyżek mleka).
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować z 4 łyżkami mleka i nerkowcami na bardzo gładką masę.
- Do budyniu dodać rodzynki i pokrojone drobno morele- całość wymieszać.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 685kcal
1 porcja- ok. 343kcal
Taki prosty budyń a tyle w nim dobrego:)) Pychota:))
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy, a przede wszystkim prosty w wykonaniu;)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana jest super, mozna ją podawać na słono i na słodko i na milion różnych sposobów. Świetnypomysłz tym budyniem. Pyszny i zdrowy deser :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam budynie z kasz;) Często przygotowuję też gryczany, ale kaszę mielę z łyżeczką siemienia lnianego i dopiera gotuję. Dzięki tym małym ziarenkom budyń nabiera odpowiedniej konsystencji;)
OdpowiedzUsuńPychotka. Taki budyn to samo zdrowie ;)
OdpowiedzUsuńMm... te jaglane budynie są zawsze pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńFajna sprawa taki budyń jaglany :) pyszota
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować *.*
OdpowiedzUsuńNominowałam cię do Liebster blog award, szczegóły tu: http://okurrrka.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńPrzepyszna skarbnica zdrowia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam budyń i jaglankę, więc jestem pewna, że takie danie by mi bardzo smakowało ;)
OdpowiedzUsuńChętnie zjem taki budyń :)
OdpowiedzUsuńMadziu oj zjadłabym taki budyń, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńKaszę jaglaną jem od niedawna, chyba rok. Zawsze ją jednak wykorzystuję do dań wytrawnych. Twój przepis bardzo mi się podoba, więc sobie go zapiszę i zrobię, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy, gotowałam taki w ddtvn, z korzennym sosem z suszonych owoców, i tak nam posmakował, że teraz zrobię go dzieciakom na Wigilię :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!
OdpowiedzUsuńniesamowicie zdrowy i zapewne pyszny :)
OdpowiedzUsuńzdrowe, pyszne, super
OdpowiedzUsuńmega przepis <3
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, zdrowy i prosty. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńTaki domowy i do tego zdrowy i jaglany sama bym zjadła.
OdpowiedzUsuńbardzo prosty a jakże ciekawy przepis:) podoba mi się
OdpowiedzUsuńKasze jaglaną często jadam z bakaliami, ale gotuję ją na wodzie. Muszę spróbować dla odmiany na mleku:)
OdpowiedzUsuńco prawda nie ta poru roku i nie te święta na tapecie, ale skojarzyło mi się z taką wegańską wersją paschy :)
OdpowiedzUsuńo no to mam pomysł na jutrzejsze śniadanko nomnom
OdpowiedzUsuń