13 grudnia 2014

BUDYŃ JAGLANY "BAKALIOWIEC"

Już wielokrotnie przekonałam się, że kasza jaglana jest bardzo wdzięcznym produktem.
Świetnie nadaje się do przyrządzenia różnego rodzaju kremów, czy innych deserów.

Pomyślałam, że dawno nie jadłam budyniu, a w okresie świątecznym na pewno nie może zabraknąć w nim bakali, które ubóstwiam!! :)

Tak też powstał mój budyń jaglany "bakaliowiec". Do przygotowania go musimy rzeczywiście poświęcić kilka minut więcej, niż w przypadku tych z paczki... ale efekt, a przede wszystkim wartości odżywcze, które zawiera są tego warte!! :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • kilka rodzynek
  • kilka suszonych moreli
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku i dodatkiem stevi (zostawić około 4 łyżek mleka).
  2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować z 4 łyżkami mleka i nerkowcami na bardzo gładką masę.
  3. Do budyniu dodać rodzynki i pokrojone drobno morele- całość wymieszać.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni. 

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 685kcal
1 porcja- ok. 343kcal

Lekkie Święta

25 komentarzy:

  1. Taki prosty budyń a tyle w nim dobrego:)) Pychota:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i zdrowy, a przede wszystkim prosty w wykonaniu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza jaglana jest super, mozna ją podawać na słono i na słodko i na milion różnych sposobów. Świetnypomysłz tym budyniem. Pyszny i zdrowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam budynie z kasz;) Często przygotowuję też gryczany, ale kaszę mielę z łyżeczką siemienia lnianego i dopiera gotuję. Dzięki tym małym ziarenkom budyń nabiera odpowiedniej konsystencji;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka. Taki budyn to samo zdrowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mm... te jaglane budynie są zawsze pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna sprawa taki budyń jaglany :) pyszota

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę spróbować *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. Nominowałam cię do Liebster blog award, szczegóły tu: http://okurrrka.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszna skarbnica zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam budyń i jaglankę, więc jestem pewna, że takie danie by mi bardzo smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Madziu oj zjadłabym taki budyń, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kaszę jaglaną jem od niedawna, chyba rok. Zawsze ją jednak wykorzystuję do dań wytrawnych. Twój przepis bardzo mi się podoba, więc sobie go zapiszę i zrobię, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubimy, gotowałam taki w ddtvn, z korzennym sosem z suszonych owoców, i tak nam posmakował, że teraz zrobię go dzieciakom na Wigilię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. niesamowicie zdrowy i zapewne pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny przepis, zdrowy i prosty. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  17. Taki domowy i do tego zdrowy i jaglany sama bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo prosty a jakże ciekawy przepis:) podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  19. Kasze jaglaną często jadam z bakaliami, ale gotuję ją na wodzie. Muszę spróbować dla odmiany na mleku:)

    OdpowiedzUsuń
  20. co prawda nie ta poru roku i nie te święta na tapecie, ale skojarzyło mi się z taką wegańską wersją paschy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. o no to mam pomysł na jutrzejsze śniadanko nomnom

    OdpowiedzUsuń