10 grudnia 2014

PIERNIK SOJOWO- GRYCZANY Z POWIDŁAMI

Muszę przyznać, że nie jest to typowa wersja piernika, ale na pewno zdrowa, bezglutenowa i pyszna!
Dodatek konfitury jagodowej tylko podbił smak ciasta! :)


Składniki:
  • 8 łyżek mąki sojowej
  • 4 łyżki płatków gryczanych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki konfitury jagodowej Bonne Maman
Przygotowanie:
  1. Płatki gryczane zmielić na mąkę.
  2. Wszystkie składniki (oprócz konfitury i orzechów) dokładnie ze sobą połączyć, najlepiej używając blendera.
  3. Masę przełożyć do sylikonowej keksówki i na wierzch wyłożyć orzechy włoskie.
  4. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Gotowy piernik odstawić do wystygnięcia, po czym przekroić wzdłuż na pół i przełożyć konfiturą.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 940kcal
1 kawałek- ok. 94kcal

Korzenne przysmakiPiernik świąteczny, piernik staropolski na świętaLekkie Święta

26 komentarzy:

  1. Jestem taka ciekawa smaku tej konfitury! Tu musi pasować idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co piernikowe :)

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przeapetycznie, przygotowuję się właśnie w tym roku do zrobienia pierniczków wegańskich :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Bardzo ciekawie, stanowczo odbiega od prawdziwego piernika - i to jest fajne! :) Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. idealny na święta dla alergika :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto idealne dla nas :D Czy smak gryki wyraźnie w nim czuć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w ogóle nie czuć, dominuje cynamon, orzechy i konfitura :)

      Usuń
    2. Zła odpowiedź, miałaś napisać, że czuć xD xD xD Uwielbiamy grykę :D

      Usuń
  7. Czy zamiast maki sojowej mozna dodac inna bezglutenowa, np. gryczana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zrobić piernik w całości z mąki gryczanej, jednak będzie miał wtedy nieco inną strukturę- bardziej suchą, ale z pewnością będzie smaczny :) możesz spróbować również użyć pół na pół mąki gryczanej i amarantusowej :)

      Usuń
  8. a jeśli dodać przyprawę korzenną, a nie tylko cynamon, smak byłby bardziej piernikowy... ciekawe, czy reszta składników pasowałaby...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno by pasowało ;) ja nie chciałam dodawać, aby ciasto nie było właśnie takie oczywiste w smaku :)

      Usuń
  9. Uwielbiam te konfitury, są najlepsze <3 Szkoda, że u nas takie drogie :(
    A piernik wygląda bardzo apetycznie;>

    OdpowiedzUsuń
  10. Że też nie trafiłam na taki przepis jak byłam jeszcze w posiadaniu mąki sojowe, bo nigdy ciasta z niej nie piekłam, bałam się czy wyjdzie ;P a teraz mi się skończyła i nie umiem jej znaleźć w żadnym sklepie :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda smakowicie i patrząc na składniki to musi być pyszny :) I te orzechy tak fajnie wszystko dekorują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudny :-) świetny przepis kochana :-) naprawdę ciekawy skład :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych, znanych mi pierników ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. nabrałam ochoty na piernik : )

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna propozycja na świąteczny piernik, no i ta konfitura jagodowa... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo mnie ciekawi smak Twojego piernika, bo wersja bardzo ciekawa i alternatywna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piernik z jagodami? Tego jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile taki piernik może postać? Czy dobrze jest go przechowywać w lodówce, czy w szczelnie zamkniętym pojemniku w temp. pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że kilka dni spokojnie może postać, a ja bym go przechowywała w plastikowym pojemniku w lodówce ze względu na to, że jest przełożony konfiturą ;)

      Usuń
  19. Zabieram sie do roboty, i hmmm czy w przepisie nie brakuje cukru? Nie wiem co robić, a juz bialka wybilam hmmm...... wiec jesli mozna o szybka odpowiedz? to poproszeeeeee:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, że dopiero teraz piszę, ale właśnie zobaczyłam Twoje zapytanie ;) ja nie dodawałam cukru, ponieważ słodka była konfitura i cynamon, ale można dodać np. miodu, bądź brązowego cukru- będzie słodszy! :)

      Usuń