16 kwietnia 2015

AMARANTUSOWA TARTA Z KREMEM WANILIOWYM I TRUSKAWKAMI

Nie będę się za wiele rozpisywać- powiem tylko, że ta tarta to niebo w gębie!

Jednocześnie delikatna i słodka! Kremowa masa ryżowa i słodycz raw spodu skomponowały się idealnie! A do tego uwielbiane przez wszystkich truskawki! I czego chcieć więcej? :)

A dodam tylko, że tarta jest bezglutenowa, wegańska i charakteryzuję się zawartością jedynie tych zdrowych kalorii!



Składniki:
Spód
  • 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1 banan
  • 10 suszonych daktyli
  • 1 garść migdałów
  • 1 łyżka syropu daktylowego
Krem
  • 5 łyżek płatków ryżowych
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1/2 laski wanilii
  • truskawki
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Spód
  1. Migdały zmielić, a daktyle sparzyć wrzątkiem, po czym dodać do migdałów i ponownie zblendować.
  2. Banana zblendować z syropem daktylowym i wymieszać z amarantusem.
  3. Obie „mieszanki” połączyć ze sobą, spód przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą  i odstawić do schłodzenia na 2 godziny do lodówki. 
Krem
  1. Płatki ryżowe ugotować w mleku ze stevią i miąższem z laski wanilii- odstawić do wystygnięcia.
  2. Płatki zblendować z na bardzo gładki krem dolewając odrobinę mleka.
  3. Gotową, schłodzoną masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód i udekorować truskawkami oraz płatkami migdałowymi.


Skusilibyście się na kawałek? :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 995kcal
1 kawałek- ok. 83kcal

29 komentarzy:

  1. Twoje ciasta zawsze mnie zachwycają ♥ I ten waniliowy krem *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zdrowe slodkosci. Jak zawsze:-P. Juz duzo przepisow mam wyprobowanych. Za kazdym razem sukces,bez modyfikacji. Jestem pelna podziwu,codziennie nowy super przepis. Wspanialy blog,a musze dodac,ze odwiedzam ich dziennie sporo. Ten jest dla mnie numer 1!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogromnie się cieszę, że moje przepisy się sprawdzają! cały czas próbuję wymyślać coś nowego, a jednocześnie czasem proponując dania proste, które każdy może wykonać :) takie słowa dodają mi tylko motywacji i "kopa" do tworzenia kolejnych pyszności :) Pozdrawiam smacznie! :)

      Usuń
  3. Skradłaś moje serce tą cudną tartą <3

    OdpowiedzUsuń
  4. taka tarta to mi się teraz marzy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie kalorie jadłabym bez wyrzutów sumienia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zawsze kusisz! :D Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taką tarte to można jeść bez wyrzutów:)) Piękna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj Madziu rewelacja :-) muszę sobie taką zrobić i to koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak apetycznie, ze ojej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. apetycznie, zdrowo i kolorowo - idealnie :) krem z płatków ryżowych chętnie kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. super:) wygląda pysznie i tak lekko:) krem z płatków ryżowych na pewno wypróbuję:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Prosto, a jak pięknie! Na pewno smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny skład, smak pewnie jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy smak stewii jest mocno wyczuwalny w kremie? Wiem,że różnie z tym bywa. Słodziłam stewią ciasto fasolowe i poza słodyczą nie było tego charakterystycznego smaczku, natomiast, gdy użyłam jej kiedyś do muffin, to nikt nie chciał ich jeść...Twoja tarta wygląda smakowicie i pomyślałam, że mogłabym zrobić takie zdrowe małe tartaletki,ale jeśli czuć stewię, to użyję innego słodzidła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli użyjesz stevi w proszku to nie będzie wyczuwalna, ale jeśli użyjesz takiej w postaci suszonych listków to rzeczywiście może mieć specyficzny posmak :)

      Usuń
  15. Wcześniej używałam własnie takiej sproszkowanej i zauważyłam,że w niektórych potrawach,wypiekach jej smak ginie,a w niektórych jest wyczuwalny. Skoro piszesz,że to nie czuć, to spróbuję:)Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  16. takie niskokaloryczne pyszności to najlepsze o czym można zamarzyć. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy można pominąć migdały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że tak, ale wtedy proponuję dać 2 szklanki amarantusa i 15 daktyli, że spód się dobrze kleił i zachował proporcje :)

      Usuń
  18. Dziękuję za odpowiedź i podpowiedź😉

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis bomba. O nie muszę pytać jak zamienić migdały bo widzę już odpowiedź ;) Ale czy zamiast mleka ryżowego można jakoś wkomponować w to mleko mm (dla dzieci) bo poza zamianą stewi na zdrowszy syrop daktylowy, wszystko pozostałe dziecko poniżej 1 r.ż. może jeść chyba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można mleko ryżowe zastąpić dowolnym płynem, ale najlepiej jakimś mlekiem, aby masa z płatków ryżowych była kremowa i delikatna :) myślę, że pominęłabym też płatki migdałowe do ozdoby, bo chyba dla takiego maluszka to nie jest wskazane, jednak orzechy są ciężkostrawne :)

      Usuń