21 grudnia 2015

BEZGLUTENOWE KROKIETY W SEZAMIE

Wigilia zbliża się wielkimi krokami, więc dotrzymuję jej tempa i prezentuję kolejne świąteczne danie- krokiety!
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym zrobiła je w tradycyjny sposób... są bezglutenowe, wegeteriańskie i zapiekane w piekarniku! Zero tłuszczu, niezdrowej mąki- zdrowa przyjemność :)


Składniki:
Naleśnik
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (firmy Green Essence)*
  • 1 białko jajka
  • 4 łyżki wody
  • przyprawy: sól himalajska
Farsz 
  • 3 łyżki ryżu brązowego
  • 1 łyżeczka grzybów mun
  • 1 łyżka passaty pomidorowej
  • koperek
  • przyprawy: sól himalajska, majeranek, pieprz mielony, papryka słodka
Dodatki
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 białko jajka
  • barszcz czerwony eko
Przygotowanie:
Naleśnik
  1. Wszystkie składniki na naleśnik zblendować ze sobą.
  2. Ciasto rozprowadzić na rozgrzanej patelni teflonowej i smażyć z obu stron.
Farsz 
  1. Grzyby mun namoczyć, po czym ugotować razem z ryżem brązowym.
  2. Do ugotowanych składników dodać passatę pomidorową, koperek oraz przyprawy, po czym lekko podsmażyć na patelni.
  3. Na gotowy naleśnik nałożyć farsz i dokładnie zawinąć. 
Dodatki
  1. Naleśnik posmarować białkiem jajka i obsypać sezamem, a następnie zapiec go w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
  2. Krokieta podawać z barszczem czerwonym. 

Przepis jest jedynie na 2 krokiety, ponieważ chciałam tylko przetestować mój pomysł na mniejszej ilości, aby w razie nieudanego eksperymentu nie wyrzucać większej ilości składników. Jednak eksperyment zakończył się sukcesem, dlatego proponuję zwielokrotnić ilość składników podanych w przepisie i zajadać się w święta pysznymi i zdrowymi krokietami!!! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (2 krokiety z barszczem)- ok. 480kcal
1 krokiet z barszczem- ok. 240kcal


 

14 komentarzy:

  1. Całkiem ciekawie to wygląda, tylko zastanawiam się, dlaczego ostatnio jest taki hype na wszystko co bezglutenowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja osobiście używam również innych mąk z glutenem, bo nie jestem uczulona, ale wiele osób musi stosować taką dietę, stąd też moje propozycje ;)

      Usuń
  2. pyszne krokiety! a ja nie dotrzymuję tempa, bo mam tysiąc pomysłów na wigilijne dania, a nie mam czasu na ich przygotowanie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam krokiety, a Twoje prezentują się rewelacyjnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowicie wyglądają! Jak dla mnie takie mogłyby być nawet na wigilię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale niesamowicie wymyśliłaś ten farsz!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają super, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast maki kukurydzianej mozna dac kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kokosowa ma zupełnie inną strukturę, raczej gryczaną, jaglaną, czy po prostu w całości ryżową ;)

      Usuń
  8. Wegańskie?????? z białkiem jajka???

    OdpowiedzUsuń