14 czerwca 2014

WEGAŃSKIE LODY BANANOWE Z ORZECHAMI

Za oknem pogoda trochę się popsuła, jednak sezon lodowy wciąż trwa! :)

Dwuskładnikowe lody wegańskie! Bez mleka, czy jajek i dodatkowego sprzętu.
Są mocno kremowe i posiadają subtelny smak orzechów...


Składniki:
  • 3 banany
  • 100g orzechów ziemnych
Przygotowanie:
  1. Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki i zamrozić.
  2. Orzechy ziemne namoczyć, a następnie zblendować do konsystencji masła orzechowego, pozostawiając drobinki orzechów (będą fajnie chrupać podczas jedzenia lodów).
  3. Banana wyciągnąć z zamrażarki i po około 20 minutach zmiksować z masłem orzechowym.
  4. Podawać od razu, bądź włożyć jeszcze na kilkanaście minut do zamrażarki.
W przypadku, gdy mamy trudność ze zblendowaniem bananów, można dodać trochę mleka kokosowego lub migdałowego. Jednak w tym przypadku lody po zblendowaniu trzeba będzie ponownie włożyć do zmrożenia na 20 minut.

Lody są naprawdę słodko orzechowe i kremowe- idealne! ;) Dodatkowo nie posiadają żadnego dodatkowego cukru, czy tłuszczu ;)

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 940kcal
1 porcja- ok. 470kcal

Akcja lodowa 2014 Jeść czy grać?

5 komentarzy:

  1. Toż to musi być niebo! Kocham połączenie banan+orzechy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. na samą myśl o tym połączeniu dostaję ślinotoku

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku świetny pomysl:) Aż zaczymnam obserwować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mimo, że do upalnych dni jeszcze daleko, nabrałam ochoty na lody:) a ten przepis wygląda smakowicie! banany świetnie sprawdzą się zamiast mleka czy śmietanki, a orzechy ziemne zastąpię nerkowcami. Wypróbuję na pewno :) bardzo fajne i zdrowe przepisy umieszczasz na swoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń