Uwielbiam wszystkie letnie owoce i mogłabym je jeść dosłownie kilogramami... ale coś trzeba wybrać... i tak analizując stwierdziłam, że dawno nie było porzeczek!
Dlatego dzisiaj gryczany murzynek z kremową masą i czerwonymi porzeczkami, które świetnie przełamywały jego słodycz, a i dodały temu ciastu uroku :)
Składniki:
Ciasto
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 2 łyżki łuski gryczanej
- 2 łyżki mąki żołędziowej
- 2 łyżki karobu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 białka jajek
- 3 dojrzałe banany
- kiść czerwonych porzeczek
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki mleka (dowolnego)
- 2 łyżeczki stevi
- kilka kiści czerwonych porzeczek
Ciasto
- Banany zblendować z białkami.
- Dodać mąki, łuskę, cynamon i karob, po czym zblendować, następnie dodać porzeczki i całość tylko wymieszać.
- Masę przełożyć do formy, piec około 30 minut w 190 stopniach.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi- odstawić do wystygnięcia.
- Kaszę zblendować na gładki krem i wyłożyć na wierzch ciasta- całość ozdobić kiściami czerwonych porzeczek.
Zatem blendery w dłoń, piekarnik rozgrzewamy i pieczemy zdrowego murzynka z letniki owocami! :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1105kcal
1 kawałek- ok. 92kcal
Jaki zbity i wilgotny! Niczym brownie :)
OdpowiedzUsuńoj lubię to ! Mniam
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie, składniki wskazują, ze chyba też jest przepyszny! obśliniłam się
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, wygląda fantastycznie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńMurzynek :D <3
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
jakie cudo!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZdrowiutko tu ;) Chetnie wypróbuję, będzie na śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńPyszny - i czekoladowy i owocowy i z jaglanym kremem - pyszota!!!
OdpowiedzUsuńWygląda to przepysznie. Fajnie, że gryczany, bo takie lubie! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak aktywny udział w akcji "Bezglutenowe Vege Wypieki", dodaję bloga do obserwowanych, za tak wiele smakowitych (i co ważne zdrowych) przepisów! pozdrawiam! PS dodałaś najwięcej przepisów. Pobiłaś wszystkich na głowę ;)
OdpowiedzUsuńhttp://cotakpachnie.com.pl/2015/07/23/bezglutenowe-vege-wypieki-podsumowanie-akcji/
oo mniamm musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńHa, a właśnie zastanawiałam się na co spożytkować mąkę gryczaną , którą ostatnio nabyłam. Teraz już wiem:))).
OdpowiedzUsuńPychota! Ja ostatnio często używam niepalonej kaszy gryczanej, widać że powoli wraca do łask ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe to ciasto...:-)
OdpowiedzUsuńZaciekawiła mnie ta mąka żołędziowa, a ciacho wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTake it Izzy
Super pomysł na murzynek :)
OdpowiedzUsuńDla samej masy bym zrobiła ;D
OdpowiedzUsuń