18 marca 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z KREMEM KASZTANOWYM

Odkąd pierwszy raz zrobiłam kruche ciasteczka w bardzo zdrowym wydaniu to ciągle do nich powracam. Jednak za każdym razem mają one inny smak, tak aby nie było zbyt nudno ;)

Tym razem postawiłam na obłędnie pyszny i nietuznkowy w smaku krem kasztanowy. Jakby mało było słodkości ciasteczka polałam syropem klonowym, co sprawiło, że smakowałyby nawet osobom, które trudno przekonać do zdrowych słodyczy! :)


Składniki:
Ciasteczka
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 mały banan
Krem
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka kremu kasztanowego
  • 1 łyżeczka stevi
  • syrop klonowy
Przygotowanie:
Ciasteczka
  1. Banana zblendować i połączyć ze sobą wszystkie składniki, wyrabiając ciasto.
  2. Małe papilotki wyłożyć ciastem na wysokość 0,5 cm i piec przez 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku i odstawić do wystygnięcia.
  2. Gotową kaszę zblendować z kremem kasztanowym i stevią (w razie potrzeby dodać trochę mleka, aby krem nie był zbyt gęsty).
  3. Na upieczone ciasteczka nałożyć krem przy pomocy rękawa cukierniczego i polać syropem klonowym.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (16 ciasteczek)- ok. 940kcal
1 ciasteczko- ok. 59kcal

Wiosenny detoksWielkanocne Smaki - edycja V

26 komentarzy:

  1. Ten krem brzmi świetnie! Akurat zostało mi trochę kasztanów, więc już wiem jak je wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow super :) Gdzie kupujesz krem kasztanowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod tym linkiem znajdziesz sklep w pobliżu siebie, gdzie można kupić ten krem http://www.bioplanet.pl/sklepy

      Usuń
  3. Świetne ciasteczka, a krem po prostu fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten krem musi być genialny!

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyjadłabym najchętniej cały krem z tych cudeniek <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Już któryś raz kusisz tym kremem kasztanowym! Wyglądają rewelacyjnie i pewnie są bardzo pyszne. No i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Próbuję sobie wyobrazić jak smakują te ciasteczka, ale coś mi nie wychodzi... :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kradnę przepis na kruhe spody! Genialny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę sobie zrobić taki krem, musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Całkiem fajnie wyglądają, ciekawa jestem jak smakują, bo dosyć nietypowe składniki, jak na ciastka, tj bardzo zdrowe i dietetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają uroczo i pysznie. Nigdy nie robiłam kremu kasztanowego, chyba najwyższa pora spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ one są urocze! i jak zawsze u Ciebie - bardzooo zdrowe :) co też nie ujmuje im smaku - świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zawsze ilość masła zniechęcała mnie do robienia kruchych ciastek, a Twój patent jest rewelacyjny! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe ciasteczka z ciekawym kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Krem kasztanowy brzmi bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale kuszą! nic tylko częstować się takimi do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam, trzeba wybrać się po krem kasztanowy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zjadam wlasnie w pracy, same bez kremu;-) pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń