Pomysł na nie zrodził się, gdy przypomniałam sobie o tym, że miesiąc temu zakupiłam papier ryżowy, który czekał w szafce na swoją chwilę! :)
Otwierając lodówkę zauważyłam brokuła, a zaraz obok moją ulubioną dynię i... tak właśnie powstały jedyne w swoim rodzaju sajgonki!
Składniki:
- 6 sztuk małego papieru ryżowego
- 3 łyżki ryżu brązowego
- 1 mały brokuł
- 200g dyni
- przyprawy: bazylia, pomidor suszony, czosnek, papryka słodka, curry
- Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Tak samo postąpić z ryżem.
- Dynię pokroić na kawałki, oprószyć przyprawami (curry oraz papryka słodką) i wstawić do piekarnika na około 20 min (170 stopni).
- Ugotowanego brokuła odcedzić i podzielić na 2 części. Jedna część będzie przeznaczona do wykonania farszu, a druga do przygotowania puree.
- Wykonanie farszu jest bardzo proste- wystarczy lekko zmiksować brokuła i dodać ugotowany ryż oraz przyprawić czosnkiem, bazylią oraz suszonymi pomidorami.
- Papier ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu, następnie włożyć do środka farsz i odpowiednio zawinąć.
- Do przygotowania puree potrzebna będzie pozostała część brokuła oraz suszony koperek.Wszystko razem miksujemy do konsystencji puree i oczywiście doprawiamy do smaku.
- Teraz nie pozostaje nic innego jak ułożyć wszystko na talerzu w fantazyjnej kompozycji i zajadać się pysznym, zdrowym, wręcz dietetycznym obiadem!!
Całość (6 sajgonek z dodatkami)- ok. 370kcal
1 sajgonka (bez dodatków)- ok. 37kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz