8 grudnia 2013

PLACUSZKI BANANOWE Z DODATKAMI

i... odrobiną słońca!

Niedzielne leniwe popołudnie i nagle dopada nas ochota na coś słodkiego! Jednak chęci do tego, by upiec ciasto niewiele z uwagi na weekendowe rozleniwienie... Idealna propozycja! Placuszki bananowe- proste, szybkie i pyszne! To dietetyczne małe co nieco zaspokoi każdego łakomczucha ;)

Już wiele razy przyrządzałam te placuszki i za każdym razem zmieniałam dodatki.

Te słoneczko, które wkradło się do przepisu pojawia się w postaci TRUSKAWEK!! Ach.. wspomnienie lata ;)


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • dodatki: bakalie, owoce, jogurt

Przygotowanie:
  1. Zblendować jajka z bananem. Zaznaczyłam, że najlepiej użyć dojrzałego banana, ponieważ wtedy placuszki będą słodsze. Można je oczywiście dosłodzić w dowolny sposób. 
  2. Powstałą masę nakładać łyżką na rozgrzaną teflonową patelnię i smażyć przez chwilę z obu stron.
I gotowe!! Nic prostszego!! Placuszki podajemy z ulubionymi owocami, czy bakaliami. Można też polać je jogurtem, bądź musem owocowym!





Kalorie:
Całość (16 sztuk)- ok. 260kcal*
1 sztuka- ok. 16kcal


*Podane kalorie nie obejmują dodatków, z którymi placuszki zostały podane.

1 komentarz:

  1. To mi się podoba :) Szybki pomysł na śniadanie i wydaje się, że pyszny!

    OdpowiedzUsuń