6 grudnia 2013

PRALINKI JAGLANE

czyli MIKOŁAJKOWE ŚNIEŻYNKI!!!

 

Dzisiaj pojawiły się za oknem pierwsze płatki śniegu, a w dodatku mamy Mikołajki! Dlatego na ten wyjątkowy wieczór postanowiłam zrobić słodycz, która będzie odnosić się do tej świąteczno- zimowej atmosfery!

Tak właśnie powstały mikołajkowe śnieżynki- baaaaardzo słodziutkie, a do tego jakie zdrowe! ;)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka stevii/miodu
  • 100g rodzynek
  • 50g suszonych śliwek
  • 50g płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Kaszę uprzednio wypłukać dwukrotnie, a następnie zagotować mleko i ugotować w nim kaszę z dodatkiem stevii/miodu (do momentu wchłonięcia całego mleka przez kaszę).
  2. Rodzynki zalać wrzątkiem, natomiast płatki migdałów rozdrobnić w malakserze.
  3. Ostudzoną kasze należy zblendować z rodzynkami i śliwkami.
  4. Następnie uformować małe kuleczki i obtoczyć je w zmielonych migdałach.
  5. Pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę przed podaniem. 

*Pralinki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu (lodówce).

Musicie przyznać, że jak przystało na śnieżynki wyglądają uroczo ;)
Jest to kolejne cudo, które można wykorzystać z tej jakże niedocenianej kaszy.

Kalorie:
Całość (20 sztuk)- ok. 1080kcal
1 sztuka- ok. 54kcal

3 komentarze:

  1. Fantastyczny przepis, podobnie jak pikantne burgery. Oba na pewno zaimplementuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadły do gustu! Gorąco polecam i warto zaznaczyć, że do pralinek można użyć również wiórków kokosowych i otrzymamy domowe rafaello ;)

      Usuń
  2. wygladaja fantastycznie! koniecznie musze wyprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń