Czyli ciecierzyca górą!
Zdrowe, a jakże pyszne falafele... Jeden ma tylko 60 kalorii!! Świetne na wegański oiad.Idealnie pasują warzywnych dodatków, czy jako kotlet do mega wegańskiego burgera! :)
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 2 jajka/ 2 łyżki lnu mielonego
- suszone pomidory
- kilka łyżek ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- garść kiełków brokuła
- przyprawy: słodka papryka, curry, natka pietruszki, czosnek
- Ciecierzycę moczyć przez co najmniej 12 godzin.
- Namoczoną ciecierzycę zmiksować w blenderze.
- W wersji wegańskiej: zaparzyć len mielony, następnie dodać zaparzony len lub jajka do ciecierzycy.
- Powstałą masę doprawić i uformować z niej kulki, które należy spłaszczyć i obtoczyć w ziarnach słonecznika.
- Falafele piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (podczas pieczenia można je obrócić na drugą stronę).
Super pożywny i urozmaicony obiad, bądź lunch ;)
Kalorie:
Całość (15 falafeli)- ok. 900kcal
1 falafel- ok. 60kcal
Mniam - wygląda obłędnie! I ten słonecznik. :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze wege kotlety! <3
OdpowiedzUsuń