Otóż nie bójcie się za tym pytaniem nie kryje się milion niezdrowych kalorii, a wręcz przeciwnie!
Stworzyłam obłędnie kakaową i dietetyczną tartę, która zdobyła nie tylko moje podniebienie, ale również mojego narzeczonego, który zdecydowanie jest amatorem tych "niezdrowych" słodyczy :)
Składniki:
Spód
- 6 łyżek mąki jaglanej
- 2 łyżki kakao
- 1 banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- 200g ryżu długoziarnistego
- 1l mleka 0,5%
- 5 łyżek cukru kokosowego
- 3 łyżki kakao
- orzechy laskowe
Przygotowanie:
Spód
- Banana zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Po wyrobieniu ciasta wyłożyć je do formy, formując brzegi i piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Ryż ugotować w mleku z dodatkiem cukru kokosowego.
- Następnie odstawić do wystygnięcia i zblendować z dodatkiem kakao na gładki krem.
- Wyłożyć na wcześniej upieczony spód i udekorować orzechami laskowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2095kcal
1 kawałek- ok. 175kcal
Pyszny zdrowy, pewnie smakuje obłędnie:)
OdpowiedzUsuńZawsze masz świetne pomysły na kremy <3
OdpowiedzUsuńpysznie i mega zdrowo
OdpowiedzUsuńW weekend popełnie to cudo z pewnoscia:-)
OdpowiedzUsuńKakaowo-orzechowe smaki najlepsze! :D
OdpowiedzUsuńWow! Świetny przepis!!! :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czekoladę :-))) pysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńryżowo czekoladowa tarta. brzmi ciekawie, tym bardziej, że uwielbiam ryż na mleku !
OdpowiedzUsuńMocno kakaowa i dietetyczna? Biorę w ciemno! :) Super - dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńLubię taki słodkości :) lekkie i przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzerobilam troche przepis, ale jest rowniez dietetyczny i czuc to w smaku - lekki i malo slodki :) raz na jakis czas genialna alternatywa czekolady :) KAJA
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym duży kawałek takiej tarty :)
OdpowiedzUsuńzdrowo i pysznie :D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis, takie zdrowe a tyle pyszności. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzekoladowa rozpusta... pyszności!
OdpowiedzUsuńNieco zmodyfikowałam przepis na potrzeby własne. Zamiast bananów dodałam nieco zaparzonego siemienia lnianego oraz orzechy włoskie za masła orzechowe. Ryż był bez kakao i troszkę było go za mało. Bardzo smaczne, delikatne ciasto! Dziękuję za podzielenie się przepisem. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie, że smakowało i indywidualne modyfikacje zawsze wskazane! :)
Usuń