22 września 2015

KULE RYŻOWE W ORZECHACH

Pomysł na te ryżowe słodkości narodził się w dziwny sposób... otóż posiadając spore zapasy ryżu chciałam go jakoś spożytkować. Pomyślałam o japońskich deserach, które często bazują właśnie na tym produkcie. Miały być słodkie, ryżowe kule, a wyszły w zasadzie pieczone, ryżowe "jakby knedle", ale za to jakie niebanalne i grunt, że pyszne! ;)


Składniki:
  • 100g ryżu jaśminowego
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 6 fig świeżych
  • garść orzechów nerkowca
  • garść migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować, po czym połowę zblendować na gładki krem z syropem z agawy oraz nerkowcami i wymieszać z niezblendowaną połową ryżu oraz mąką ryżową.
  2. Figi obrać ze skórek i każdy owoc obtoczyć w masie ryżowej, tworząc kule.
  3. Migdały pokruszyć na drobno, po czym obtoczyć w nich każdą kulę.
  4. Kule ryżowe piec około 15- 20 minut w 180 stopniach.
Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz- pycha!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (6 kul)- ok. 755kcal
1 kula- ok. 126kcal


23 komentarze:

  1. Figi w takiej otoczce wyglądają trochę...groźnie, jak jakieś "wnętrzności" ;P Ale po chwili, jak się skojarzy, że to figa to odrazu zachciewa się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robiłam kule, ale jaglane :). Środek figowy wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, genialny pomysł! *.*
    Cudownie się prezentują te trufelki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie niby dango :D Od dawna zbieram się, żeby je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedy zobaczyłam zdjęcie zastanawiałam się czym nadziałaś swoje kule. Nie pomyślałabym że to figi. Świetny pomysł na smaczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie to niepozorne a tu proszę jaka niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentują się z tą figą w środku genialnie!!!!.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale miałaś genialny pomysł, coś wspaniałego! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. O em dżi, to jest boskie! Ty to masz pomysły! Jak będę mieć czas to na pewno zrobię! Robią wrażenie, kurczę :D


    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale cudowne kuleczki i jeszcze figa w środku, po prostu rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejku, jak one cudnie wyglądają! <3 Zjadłabym takie nawet teraz :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda ten czerwony środek, na pewno było bardzo smaczne ;).

    OdpowiedzUsuń
  13. robią naprawdę wrażenie - w pierwszej kolejności myślałam, że to knedle w skorupce... ale miło się zaskoczyłam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow! Twoje pomysły są wspaniałe :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł z tymi figami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo pomysłowy i na pewno pyszny deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow jakie piękne i pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super! I jak apetycznie wygląda taki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  19. rewelacyjny pomysł!!! jesteś genialna ! :)
    muszę wypróbować :) !

    OdpowiedzUsuń