Składniki:
- 100g ryżu jaśminowego
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 6 fig świeżych
- garść orzechów nerkowca
- garść migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 łyżka syropu z agawy
- Ryż ugotować, po czym połowę zblendować na gładki krem z syropem z agawy oraz nerkowcami i wymieszać z niezblendowaną połową ryżu oraz mąką ryżową.
- Figi obrać ze skórek i każdy owoc obtoczyć w masie ryżowej, tworząc kule.
- Migdały pokruszyć na drobno, po czym obtoczyć w nich każdą kulę.
- Kule ryżowe piec około 15- 20 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (6 kul)- ok. 755kcal
1 kula- ok. 126kcal
Figi w takiej otoczce wyglądają trochę...groźnie, jak jakieś "wnętrzności" ;P Ale po chwili, jak się skojarzy, że to figa to odrazu zachciewa się spróbować :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam kule, ale jaglane :). Środek figowy wygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńWow, genialny pomysł! *.*
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentują te trufelki! :)
Takie niby dango :D Od dawna zbieram się, żeby je zrobić :D
OdpowiedzUsuńsuper przepis :D
OdpowiedzUsuńKiedy zobaczyłam zdjęcie zastanawiałam się czym nadziałaś swoje kule. Nie pomyślałabym że to figi. Świetny pomysł na smaczny deser :)
OdpowiedzUsuńTakie to niepozorne a tu proszę jaka niespodzianka :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się z tą figą w środku genialnie!!!!.
OdpowiedzUsuńPyszności! :D
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńAle miałaś genialny pomysł, coś wspaniałego! :-)
OdpowiedzUsuńO em dżi, to jest boskie! Ty to masz pomysły! Jak będę mieć czas to na pewno zrobię! Robią wrażenie, kurczę :D
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
Ale cudowne kuleczki i jeszcze figa w środku, po prostu rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńJejku, jak one cudnie wyglądają! <3 Zjadłabym takie nawet teraz :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ten czerwony środek, na pewno było bardzo smaczne ;).
OdpowiedzUsuńrobią naprawdę wrażenie - w pierwszej kolejności myślałam, że to knedle w skorupce... ale miło się zaskoczyłam!
OdpowiedzUsuńWow! Twoje pomysły są wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Świetny pomysł z tymi figami :)
OdpowiedzUsuńWnętrze kusi *o*
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy i na pewno pyszny deser ;)
OdpowiedzUsuńWow jakie piękne i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńSuper! I jak apetycznie wygląda taki deser :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł!!! jesteś genialna ! :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować :) !