23 września 2015

DIETETYCZNA MOCNO KAKAOWA TARTA

Czy są tu jacyś amatorzy czekolady lub kakao? Ręka do góry!
Otóż nie bójcie się za tym pytaniem nie kryje się milion niezdrowych kalorii, a wręcz przeciwnie!

Stworzyłam obłędnie kakaową i dietetyczną tartę, która zdobyła nie tylko moje podniebienie, ale również mojego narzeczonego, który zdecydowanie jest amatorem tych "niezdrowych" słodyczy :)


Składniki:
Spód
  • 6 łyżek mąki jaglanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
Masa
  • 200g ryżu długoziarnistego
  • 1l mleka 0,5%
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • orzechy laskowe

Przygotowanie: 
Spód
  1. Banana zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  2. Po wyrobieniu ciasta wyłożyć je do formy, formując brzegi i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Masa 
  1. Ryż ugotować w mleku z dodatkiem cukru kokosowego.
  2. Następnie odstawić do wystygnięcia i zblendować z dodatkiem kakao na gładki krem.
  3. Wyłożyć na wcześniej upieczony spód i udekorować orzechami laskowymi.
Ten smak uzależnia- zatem do dzieła! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2095kcal
1 kawałek- ok. 175kcal

20 komentarzy:

  1. Pyszny zdrowy, pewnie smakuje obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze masz świetne pomysły na kremy <3

    OdpowiedzUsuń
  3. W weekend popełnie to cudo z pewnoscia:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kakaowo-orzechowe smaki najlepsze! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię czekoladę :-))) pysznie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ryżowo czekoladowa tarta. brzmi ciekawie, tym bardziej, że uwielbiam ryż na mleku !

    OdpowiedzUsuń
  7. Mocno kakaowa i dietetyczna? Biorę w ciemno! :) Super - dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię taki słodkości :) lekkie i przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przerobilam troche przepis, ale jest rowniez dietetyczny i czuc to w smaku - lekki i malo slodki :) raz na jakis czas genialna alternatywa czekolady :) KAJA

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj zjadłabym duży kawałek takiej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się ten przepis, takie zdrowe a tyle pyszności. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Nieco zmodyfikowałam przepis na potrzeby własne. Zamiast bananów dodałam nieco zaparzonego siemienia lnianego oraz orzechy włoskie za masła orzechowe. Ryż był bez kakao i troszkę było go za mało. Bardzo smaczne, delikatne ciasto! Dziękuję za podzielenie się przepisem. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo fajnie, że smakowało i indywidualne modyfikacje zawsze wskazane! :)

      Usuń