Wpadła i bardzo dobrze! Bo wyszło coś lekkiego, kolorowego i jesiennego :)
Składniki:
- 5 łyżek kaszy kukurydzianej
- 1/2 dyni hokkaido
- 2 garście rukoli
- 1 łyżka pestek dyni (firmy OWOCOWY RAJ)*
- kilka suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (aromatyzowanej)
- przyprawy: kurkuma, sól sezamowa, curry, papryka słodka
- Kaszę ugotować w dwukrotnej ilości wody (do ilości kaszy) z dodatkiem kurkumy i soli sezamowej.
- Ugotowaną polentę wyłożyć do prostokątnego naczynia (wyłożonego folią spożywczą) i odstawić do wystygnięcia.
- Następnie pokroić polentę na kształt rombów i ugrillować z dodatkiem oliwy na patelni, bądź w piekarniku (15min/170stopni).
- Dynię pokroić na plastry, a następnie lekko oprószyć curry oraz słodką papryką i zapiec w piekarniku (20min/180stopni).
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
- Na talerzu poukładać romby z polenty, pieczoną dynię, rukolę, pomidory suszone i obsypać pestkami dyni oraz lekko skropić oliwą.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 570kcal
1 porcja- ok. 285kcal
Z pewnością pyszna bo wygląda bosko :-)
OdpowiedzUsuńFajna sałatka, kolorowa :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam, zdrowo, lekko i kolorowo! A pieczona dynia to pyszności <3
OdpowiedzUsuńIdealna bo z dynią <3
OdpowiedzUsuńNiby w kalendarzu jesień, a u Ciebie tak słonecznie na talerzu!! ;))
OdpowiedzUsuńMyślałam, że to sama dynia aaaa tu polenta się skryła :D Fajna lekka, jesienna sałatka :)
OdpowiedzUsuńGenialne składniki, prezentuje się fenomenalnie. :-)
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńPysznie, zdrowo i kolorowo :) jak zwykle świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńIdealna sałatka na jesień <3
OdpowiedzUsuń