25 września 2015

NAJPROSTSZY JAGLANY JABŁECZNIK

Pewnie już zaczęliście sezon na jabłeczniki i szarlotki? ;)
Ja dzisiejszym ciastem właśnie go otwieram!

Jabłecznik banalnie prosty, jaglany- bezglutenowy :) A jabłka zdecydowanie mogą być rekompensatą i pocieszeniem na otarcie łez po letnich owocach :)


Składniki:
  • 300g kaszy jaglanej
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • słodkie jabłka
  • 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w 2 szklankach mleka i 1 szklance wody z dodatkiem stevi.
  2. Ugotowaną kaszę odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować.
  3. Do zblendowanej kaszy dodać kaszę kukurydzianą i cynamon- całość dokładnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), na wierzch poukładać ponacinane połówki jabłek bez skórki.
  5. Ciasto piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Gotowy jabłecznik przed podaniem ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem trzcinowym i skropić syropem klonowym.

 Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1690kcal
1 kawałek- ok. 141kcal

Jabłko z cynamonem 2015Jesienne Superfoods

25 komentarzy:

  1. Cudowny jabłecznik, muszę zrobić taki jaglany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. boska wersja ciasta z jabłkami, uwielbiam te owoce w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza i jabłka- banalne połączenie, a zarazem przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pychotka! W dodatku tak pięknie skrojone jabłuszka <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłecznik to moje ulubione ciasto po ukochanym serniku. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowity deser. Lubię kaszę jaglaną w deserach. Z dodatkiem jabłek musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na kaszę jaglaną. Musi smakować nieźle taki jabłecznik, w dodatku taka zdrowa wersja :) Myślisz, że wyjdzie bez kaszy kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można ją zamienić na jakąś mąkę, ale zupełne pominięcie może spowodować, że ciasto się będzie rozpadać przy krojeniu

      Usuń
  9. a kukurydzianej kaszy nie gotowac?

    OdpowiedzUsuń
  10. ja jeszcze na sezon odpowiedni czekam, ale myślę, że Twój jabłecznik będzie jednym z pierwszych, które go oficjalnie rozpoczną:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis, uwielbiam jableczniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis, uwielbiam jableczniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super jabłecznik. Uwielbiam wszystkie jabłeczniki i szarlotki, zwłaszcza w takiej zdrowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądem urzeka, a niby to tylko jabłecznik ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy został Ci jeszcze kawałek? ...:) Smaka narobiłas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety po jabłeczniku zostało już tylko wspomnienie :)

      Usuń