Ja dzisiejszym ciastem właśnie go otwieram!
Jabłecznik banalnie prosty, jaglany- bezglutenowy :) A jabłka zdecydowanie mogą być rekompensatą i pocieszeniem na otarcie łez po letnich owocach :)
Składniki:
- 300g kaszy jaglanej
- 6 łyżek kaszy kukurydzianej
- 2 szklanki mleka 0,5%
- słodkie jabłka
- 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
- 2 łyżeczki stevi
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w 2 szklankach mleka i 1 szklance wody z dodatkiem stevi.
- Ugotowaną kaszę odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować.
- Do zblendowanej kaszy dodać kaszę kukurydzianą i cynamon- całość dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), na wierzch poukładać ponacinane połówki jabłek bez skórki.
- Ciasto piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowy jabłecznik przed podaniem ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem trzcinowym i skropić syropem klonowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1690kcal
1 kawałek- ok. 141kcal
uwielbiam ciasta z jaglanej :)
OdpowiedzUsuńCudowny jabłecznik, muszę zrobić taki jaglany :)
OdpowiedzUsuńMmm, poproszę kawałek! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńboska wersja ciasta z jabłkami, uwielbiam te owoce w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńKasza i jabłka- banalne połączenie, a zarazem przepyszne!
OdpowiedzUsuńAleż pychotka! W dodatku tak pięknie skrojone jabłuszka <3
OdpowiedzUsuńJabłecznik to moje ulubione ciasto po ukochanym serniku. :D
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity deser. Lubię kaszę jaglaną w deserach. Z dodatkiem jabłek musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na kaszę jaglaną. Musi smakować nieźle taki jabłecznik, w dodatku taka zdrowa wersja :) Myślisz, że wyjdzie bez kaszy kukurydzianej?
OdpowiedzUsuńmożna ją zamienić na jakąś mąkę, ale zupełne pominięcie może spowodować, że ciasto się będzie rozpadać przy krojeniu
Usuńa kukurydzianej kaszy nie gotowac?
OdpowiedzUsuńnie gotować :)
Usuńja jeszcze na sezon odpowiedni czekam, ale myślę, że Twój jabłecznik będzie jednym z pierwszych, które go oficjalnie rozpoczną:D
OdpowiedzUsuńSuper przepis, uwielbiam jableczniki ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, uwielbiam jableczniki ;)
OdpowiedzUsuńSuper jabłecznik. Uwielbiam wszystkie jabłeczniki i szarlotki, zwłaszcza w takiej zdrowej wersji :)
OdpowiedzUsuńWyglądem urzeka, a niby to tylko jabłecznik ;)
OdpowiedzUsuńCzy został Ci jeszcze kawałek? ...:) Smaka narobiłas :)
OdpowiedzUsuńniestety po jabłeczniku zostało już tylko wspomnienie :)
Usuń