Z moja ulubioną dynią i groszkiem, idealnie smakują solo, w towarzystwie sosu, czy jako "wkładka" do bułki :)
Chyba nie muszę przypominać o jakże cennych właściwościach kaszy dla naszych organizmów, jednak nie często spotyka się w przepisach ostropest plamisty, który ma zbawienne działanie dla wątroby. Zachęcam do wkomponowania go w przygotowywane przez Was posiłki, ponieważ zdecydowanie podbija walory zdrowotne każdej potrawy :)
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 szklanka puree z dyni
- 3 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka ostropestu plamistego mielonego (firmy OWOCOWY RAJ)*
- świeża bazylia
- przyprawy: curry, sos sojowy
- Kaszę jaglaną ugotować w wodzie, po czym wymieszać z groszkiem, puree z dyni, ostropestem plamistym i przyprawami.
- Bazylię poszatkować na drobno, a pestki dyni zmielić na mąkę- oba składniki dokładnie wmieszać w masę.
- Z masy uformować dość płaskie burgery, które piec około 35 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (20 burgerów)- ok. 725kcal
1 burger- ok. 36kcal
Brzmi znakomicie :) ostatnio również przyrządzałam burgery ale w wersji mięsnej ;)
OdpowiedzUsuńCudowne Madziu :-)
OdpowiedzUsuńwpadam na takie burgery :D
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo smaczne! :D
OdpowiedzUsuńWyglądają super, fajny pomysł na burgery :)
OdpowiedzUsuńMadziu jakie burgery, istna kopalnia dobra :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAaaaa wyglądają cudownie <3
OdpowiedzUsuńJak zwykle zachwycasz pomysłowością - dynia i groszek, to brzmi cudownie!
OdpowiedzUsuńpychota! też wczoraj robiłam klopsiki ale z bobu i sera ;-)
OdpowiedzUsuńZ dynią? Już lecę do kuchni :_
OdpowiedzUsuńBardzo fajne :)
OdpowiedzUsuń