27 września 2015

JAGLANE BURGERY Z DYNIĄ I GROSZKIEM

Dzisiaj bardzo proste, ale równie smaczne burgery! :)

Z moja ulubioną dynią i groszkiem, idealnie smakują solo, w towarzystwie sosu, czy jako "wkładka" do bułki :)
Chyba nie muszę przypominać o jakże cennych właściwościach kaszy dla naszych organizmów, jednak nie często spotyka się w przepisach ostropest plamisty, który ma zbawienne działanie dla wątroby. Zachęcam do wkomponowania go w przygotowywane przez Was posiłki, ponieważ zdecydowanie podbija walory zdrowotne każdej potrawy :)


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka ostropestu plamistego mielonego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • świeża bazylia
  • przyprawy: curry, sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną ugotować w wodzie, po czym wymieszać z groszkiem, puree z dyni, ostropestem plamistym i przyprawami.
  2.  Bazylię poszatkować na drobno, a pestki dyni zmielić na mąkę- oba składniki dokładnie wmieszać w masę.
  3. Z masy uformować dość płaskie burgery, które piec około 35 minut w 180 stopniach.
Idealnie sprawdzą się również, jako przekąska w pracy, czy lekki lunch :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (20 burgerów)- ok. 725kcal
1 burger- ok. 36kcal

Wegetariański obiad V

12 komentarzy: