Nie miałam również specjalnie określonego przepisu, po prostu improwizowałam :)
Wyszło śmiesznie, ale i smacznie! Ciasto swój zielony kolor zawdzięcza zielonemu jęczmieniowi, zaś karobowa polewa i biały mak dodały ciekawych posmaków :)
Składniki:
Ciasto
- 8 łyżek płatków wielozbożowych
- 3 łyżki młodego jęczmienia
- 5 łyżek białego maku
- 1 banan
- 2 białka jajek
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżeczki stevi
- 1 łyżka karobu
- 3 łyżki mleka orzechowego
- 1 banan
- 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
- Płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać z młodym jęczmieniem, makiem, białkami, jogurtem, stevią i zblendowanym jednym bananem,
- Ciasto przełożyć do formy i piec około 35 minut w 190 stopniach.
- Drugiego banana zblendować z mlekiem i karobem, każdy kawałek ciasta podać z polewą i kruszonymi ziarnami kakao.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1100kcal
1 kawałek- ok. 138kcal
Fajnie widać ten biały mak i ogólnie całe ciasto ciekawie wygląda :D
OdpowiedzUsuńAle śmieszne i pyszne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńAle super wygląda :D
OdpowiedzUsuńMadziu cudowne ciasto, wygląda super :-)
OdpowiedzUsuńbardzo optymistyczny kolorek
OdpowiedzUsuńWow jaki śmieszny kolor, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym! Tym kolorkiem kusi :D
OdpowiedzUsuńNiesamowicie to wygląda! :D Bardzo pomysłowe danie, ciekawe jak smakuje. Przypuszczam, że fenomenalnie :-)
OdpowiedzUsuńracja, wywołuje uśmiech na twarzy, jest urocze! z wielką chęcią wsunęłabym jedną dziś na poobiedni deser(:
OdpowiedzUsuńWpałaszowałabym od razu wszystko!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Chętnie bym pochłonęła chociaż kawałek takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńWow, to ciasto wygląda genialnie! Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń