29 września 2015

JABŁKA ZAPIEKANE W KRUCHYM CIEŚCIE

Kolejna odsłona darów jesieni, jakimi są jabłka. Jednak tym razem nie w szarlotce, jabłeczniku, czy zapiekance... Dzisiaj coś, na co wcześniej nie wpadłam, a mianowicie jabłka zapiekane w kruchym cieście!
A właściwie w kruchych spodkach!

Deser genialny- polecam wszystkim, na pewno nie będziecie rozczarowani... pyszne kruche ciasto i gorące słodkie jabłka... całość posypana płatkami migdałów- niebo w gębie! :)


Składniki:
  • 2 słodkie jabłka (małe)
  • 6 łyżek mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka masła migdałowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka syropu z agawy 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać ze skórek, przekroić na połówki i wydrążyć nasiona, każdą połówkę ponacinać delikatnie wzdłuż.
  2. Banana zblendować i połączyć z mąką jaglaną oraz masłem migdałowym- wyrobić ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować, a następnie uformować małe spodki, na dno każdego posypać lekko cynamonem i owinąć nimi jabłka.
  4. Całość skropić syropem z agawy i zapiec przez 15- 20 minut w 170 stopniach.
  5. Gotowe słodkości posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Tyle przyjemności i oczywiście wszystko to w wersji dietetycznej :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 600kcal
1 porcja- ok. 150kcal

12 komentarzy:

  1. Super :) takie rustykalne takie proste i taaakie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne, uwielbiam jabłka pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z dala wyglądają jak pierogi :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny pomysł na jesienny deser :) Dawno nie robiłam nic z mąki jaglanej, trzeba to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pomysłowe i patrząc na składniki bardzo pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają kusząco te jabłka.Bardzo dobry pomysł z tym ciastem francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być idealne jako przekąska do szkoły :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako, że kocham jabłecznik to taka forma podania jabłek jest dla mnie idealna! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jabłka są pyszne, a w kruchym cieście to juz w ogóle niebo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne, pyszne i zdrowe - deser idealny :)

    OdpowiedzUsuń