28 września 2015

ZIELONE CIASTO Z BIAŁYM MAKIEM I POLEWĄ KAROBOWĄ

Zabierając się za pieczenie tego ciasta nie do końca byłam pewna co z tego wyjdzie.
Nie miałam również specjalnie określonego przepisu, po prostu improwizowałam :)

Wyszło śmiesznie, ale i smacznie! Ciasto swój zielony kolor zawdzięcza zielonemu jęczmieniowi, zaś karobowa polewa i biały mak dodały ciekawych posmaków :)


Składniki:
Ciasto
  • 8 łyżek płatków wielozbożowych
  • 3 łyżki młodego jęczmienia
  • 5 łyżek białego maku
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki stevi
Polewa 
  • 1 łyżka karobu
  • 3 łyżki mleka orzechowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
Przygotowanie:
  1. Płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać z młodym jęczmieniem, makiem, białkami, jogurtem, stevią i zblendowanym jednym bananem,
  2. Ciasto przełożyć do formy i piec około 35 minut w 190 stopniach.
  3. Drugiego banana zblendować z mlekiem i karobem, każdy kawałek ciasta podać z polewą i kruszonymi ziarnami kakao.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1100kcal
1 kawałek- ok. 138kcal

13 komentarzy:

  1. Fajnie widać ten biały mak i ogólnie całe ciasto ciekawie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu cudowne ciasto, wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow jaki śmieszny kolor, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym! Tym kolorkiem kusi :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowicie to wygląda! :D Bardzo pomysłowe danie, ciekawe jak smakuje. Przypuszczam, że fenomenalnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. racja, wywołuje uśmiech na twarzy, jest urocze! z wielką chęcią wsunęłabym jedną dziś na poobiedni deser(:

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpałaszowałabym od razu wszystko!!!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda! Chętnie bym pochłonęła chociaż kawałek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, to ciasto wygląda genialnie! Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń