Przede wszystkim wspaniale oczyszczają organizm, poprawiają jego odporność, a co najważniejsze regulują trawienie.
Jednak niektóre osoby (w tym ja) nie przepadają za ich smakiem, a już tym bardziej w formie surowej :)
Dlatego znając ich prozdrowotne właściwości staram się włączać je do swojego menu, jako składnik, który nie będzie dominował w daniu, a jedynie sprawi, że danie nabierze charakteru.
Składniki:
- słoik kapusty kiszonej
- 2 jajka
- 100g kaszy jaglanej
- 50g płatków owsianych
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżka pasty curry
- przyprawy: sól sezamowa
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować.
- Kapustę zblendować na drobno, po czym wymieszać z ostudzoną kaszą, płatkami owsianymi, jajkami, pastą curry i solą sezamową.
- Z masy uformować kotleciki, po czym na wierzchu posypać czarnuszką.
- Kotlety piec około 35 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (24 kotlety)- ok. 780kcal
1 kotlet- ok. 33kcal
Bardzo lubię kotlety z kapusty, ja swoje robię z manną.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z kapustą :)
OdpowiedzUsuńwow jaki super przepis koniecznie go zapisuje i przy najbliższej okazji na pewno wypróbuję :):)
OdpowiedzUsuń