31 października 2014

ZIELONE KNEDLE JAGLANE

Nie jest to pierwszy raz, kiedy przyrządziłam knedle jaglane... natomiast jest to mój pierwszy raz z MŁODYM JĘCZMIENIEM! ;)

Wiele się słyszy o cudownych właściwościach tegoż to produktu. Tak pokrótce można rzec, że działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, czy przeciwwirusowo. W jego składzie można znaleźć mnóstwo beta- karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, czy kwasu foliowego.

Przy tak bogatym składzie i pozytywnym działaniu na nasz organizm, daje jeszcze możliwość zabarwienia przygotowywanej przez nas potrawy ;)

Moje knedle były pyszne i posiadały uroczy kolor ;)


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • kawałek mango
  • 1 łyżeczka stevi
  • dodatki: figa, jogurt naturalny, rodzynki, orzechy nerkowca
Przygotowanie:
  1.  Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do całkowitej miękkości, wręcz rozgotować, po czym odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  2. Przestudzoną kaszę zblendować z młodym jęczmieniem oraz stevą, a następnie odstawić do "zawiązania się" masy (najlepiej w lodówce).
  3. Z małych części ciasta formować placuszki, na które nałożyć po kawałku mango i zamknąć na kształt knedli.
  4. Tak uformowane knedle najlepiej ponownie wstawić na 3o minut do lodówki (jednak nie jest to konieczne).
  5. Wrzucać na wrzącą wodę, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż do wypłynięcia na wierzch.
  6. Delikatnie wyjąć i podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami- u mnie była to figa, rodzynki i orzechy nerkowca, a całość polałam łyżką jogurtu naturalnego.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie (bez dodatków):
Całość (1 porcja)- ok. 220kcal

30 komentarzy:

  1. Kolor faktycznie cudowny, chciałabym poznać smak tych cudeniek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu ale super to wymysliłaś :-) wyglądają rewelacyjnie i pewnie są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał pierwszy raz widzę takie cudo. Z chęcią bym spróbowała.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, kolor świetny, pomysł świetny i pewnie świetnie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł na danie pierwsza klasa , wyglądają bardzo nieprzeciętnie , ciekawe jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Po jaglankę w super cenie zapraszamy do naszego e-sklepu
    http://www.badapak.pl/kasza-jaglana

    OdpowiedzUsuń
  8. ja bym nie mogła tego zjeść... tak ślicznie wszystko ułożone, że żal byłoby ruszyć cokolwiek z tego talerzyka ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ślicznie wyglądają, z początku myślałam, że to ze szpinakiem :))
    Chyba się zaopatrzę w taki jęczmień :)) On ma jakiś smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sam jęczmień ma smak niespecjalny, raczej określiłabym go jako specyficzny ;) jednak jako dodatek świetnie pasuje do ciast, czy koktajli!

      Usuń
  10. Jakie śliczne :) Zaintrygowałaś mnie tym jęczmieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm ciekawy przepis.
    Czy można knedle podać w wersji wytrawnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że tak! ja robiłam je już raz z dynią - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/09/knedle-jaglane-z-dynia.html

      Usuń
  12. A czy po ugotowanuy jęczmień nie traci właściwości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że gorąca, czy wrząca wręcz woda potrafi zniwelować jego właściwości. Jednak moim zamiarem zastosowania jęczmienia w tej potrawie było uzyskanie ciekawego koloru. Osobom chcącym skorzystać w 100% z jego właściwości polecam koktajle z jego dodatkiem ;)

      Usuń
  13. bardzo oryginalny i fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. rewelacyjny kolor!
    a sam pomysł na jaglane knedle genialny ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. muszę wypróbować wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak kolorowo:) aż oczy bolą od patrzenia!

    OdpowiedzUsuń
  17. hmm, muszę spróbować. ciekawi mnie ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  18. wyglądają świetnie, cały talerz zresztą wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie szarlotka wygląda! Dziękuję za odwiedziny u mnie http://kobieco.pl/fit-kolacja-co-jesc-na-kolacje/

    OdpowiedzUsuń