A dzisiaj postanowiłam je połączyć i zrobić kremowy mix jaglano- nerkowcowy, do tego pyszne świeże truskawki oraz morele i lekki spód na bazie amarantusa ekspandowanego- wszystko bez pieczenia!! :)
Składniki:
Spód
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 2 garście żurawiny suszonej
- 1 banan
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 szklanki mleka (dowolnego)
- 200g nerkowców
- 2 łyżki cukru kokosowego
- owoce (truskawki, morele)
Przygotowanie:
Spód
- Żurawinę namoczyć, a następnie zblendować z bananem.
- Dodać amarantus, porządnie wymieszać i wyłożyć do formy wyłożonej folią spożywczą (formując niewysokie brzegi).
- Odstawić do schłodzenia w lodówce.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem cukru kokosowego.
- Nerkowce (najlepiej wcześniej namoczone) zblendować na krem, dodać ostudzoną kaszę i ponownie bardzo porządnie zblendować.
- Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, ozdobić kawałkami owoców i ponownie schłodzić.
Co najważniejsze- pozwolić może sobie na nie każdy: cukrzyk, osoba na diecie wegańskiej, bezglutenowej, czy po prostu odchudzającej :) A więc smacznego!
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2280kcal
1 kawałek- ok. 190kcal
wygląda fantastycznie! ten krem musi smakować obłędnie <3
OdpowiedzUsuńTarta prezentuje się mega pysznie i moje ulubione składniki - musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńJaka piękna tarta! Bardzo pomysłowa :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione owoce! Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńkocham twoje przepisy
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Chciałbym spróbować ;)
OdpowiedzUsuńJest przepiękna! :D
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie i chętnie bym zjadła:))
OdpowiedzUsuńMadziu świetny pomysł na tartę :-)
OdpowiedzUsuńNie jadłabym, za ładne, by psuć. :D
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
Krem jaglany i truskawki mmmm... to musi być niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńKremowe nerkowce...mniam! Śliczny nagłówek, widziałam już wcześniej na telefonie, teraz się tylko upewniłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! ;)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl na cudowna slodkosc,ktora w dodatku jest pelna zdrowia. Uwielbiam nerkowce,kasze jaglana,a w szczegolnosci Twoje slodkosci:-). Standartowe pytanko,jaka wielkosc foremki? Dziekuje;-).
OdpowiedzUsuńtarta wyszła Ci świetnie! moje serce skradło to nadzienie <3
OdpowiedzUsuńJaka piękna! Aż się człowiek ślini ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńPiękna tarta. Krem z nerkowców i kaszy jaglanej musi być pyszny...a ze świeżymi owocami? Niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńAleż smaczniutka propozycja...
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne :) Zjadłoby się ;)
OdpowiedzUsuńCudowna jest ta tarta! :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością by mi smakowała! *.*
Pięknie wygląda Twoja tarta! ;)
OdpowiedzUsuńOryginalny pomysł na krem i spód :)
Coś wspaniałego! ;)
OdpowiedzUsuń