22 czerwca 2015

TARTA Z JAGLANYM KREMEM Z NERKOWCÓW

Już chyba większość z Was zauważyła, że moje ulubione kremy to te na bazie kaszy jaglanej, czy nerkowców! Są to dwa produkty, bez których nie potrafiłabym żyć! :)

A dzisiaj postanowiłam je połączyć i zrobić kremowy mix jaglano- nerkowcowy, do tego pyszne świeże truskawki oraz morele i lekki spód na bazie amarantusa ekspandowanego- wszystko bez pieczenia!! :)


Składniki:
Spód
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 2 garście żurawiny suszonej
  • 1 banan
Masa
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 szklanki mleka (dowolnego)
  • 200g nerkowców
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • owoce (truskawki, morele)

Przygotowanie:
Spód
  1. Żurawinę namoczyć, a następnie zblendować z bananem.
  2. Dodać amarantus, porządnie wymieszać i wyłożyć do formy wyłożonej folią spożywczą (formując niewysokie brzegi).
  3. Odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem cukru kokosowego.
  2. Nerkowce (najlepiej wcześniej namoczone) zblendować na krem, dodać ostudzoną kaszę i ponownie bardzo porządnie zblendować.
  3. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, ozdobić kawałkami owoców i ponownie schłodzić.
Pyszne kremowe ciasto bez pieczenia gotowe! :)
Co najważniejsze- pozwolić może sobie na nie każdy: cukrzyk, osoba na diecie wegańskiej, bezglutenowej, czy po prostu odchudzającej :) A więc smacznego!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2280kcal
1 kawałek- ok. 190kcal

Bezglutenowe Vege Wypieki

23 komentarze:

  1. wygląda fantastycznie! ten krem musi smakować obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta prezentuje się mega pysznie i moje ulubione składniki - musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka piękna tarta! Bardzo pomysłowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione owoce! Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda! Chciałbym spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bajecznie i chętnie bym zjadła:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Madziu świetny pomysł na tartę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłabym, za ładne, by psuć. :D

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Krem jaglany i truskawki mmmm... to musi być niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kremowe nerkowce...mniam! Śliczny nagłówek, widziałam już wcześniej na telefonie, teraz się tylko upewniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Swietny pomysl na cudowna slodkosc,ktora w dodatku jest pelna zdrowia. Uwielbiam nerkowce,kasze jaglana,a w szczegolnosci Twoje slodkosci:-). Standartowe pytanko,jaka wielkosc foremki? Dziekuje;-).

    OdpowiedzUsuń
  12. tarta wyszła Ci świetnie! moje serce skradło to nadzienie <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka piękna! Aż się człowiek ślini ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękna tarta. Krem z nerkowców i kaszy jaglanej musi być pyszny...a ze świeżymi owocami? Niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na pewno jest pyszne :) Zjadłoby się ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowna jest ta tarta! :)
    Z pewnością by mi smakowała! *.*

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wygląda Twoja tarta! ;)
    Oryginalny pomysł na krem i spód :)

    OdpowiedzUsuń