Tym razem wersja dla "bezglutenowców" :) Bo każdy ma prawo to słodkich szaleństw w święta :)
Składniki:
Spód
- 8 łyżek płatków jaglanych
- 2 łyżki lnu mielonego
- 2 białka jajek
- 1 banan
- 100g maku
- 4 łyżki płatków jaglanych
- 1/2 szklanki mleka
- garść daktyli
- 1 łyżka suszonej skórki z cytryny
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cynamonu
Spód
- Płatki jaglane zmielić na mąkę.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
- Masę przełożyć do formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia).
- Z małej części ciasta upiec ciasteczko w kształcie gwiazdki.
- Mak wraz z płatkami i cynamonem namoczyć w mleku (przez około godzinę), a następnie zagotować.
- Dodać daktyle i dokładnie zblendować całość.
- Do masy dodać pokruszone nerkowce oraz skórkę z cytryny i wymieszać.
- Masę makową przełożyć na spód ciasta i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowy makowiec udekorować ciasteczkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Ktoś się skusi? :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1530kcal
1 kawałek- ok. 77kcal
Mnm uwielbiam makowiec. Na pewno wrócę tutaj po przepis :)
OdpowiedzUsuńWow, bezglutenowa wersja mojego ulubionego ciasta! Super :)
OdpowiedzUsuńW wolnej minutce zapraszam do nas :)
Jestem ciekawa jak smakuje to cudo w wersji bezglutenowej! :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym podkradła kawałek :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam przepisu na makowiec i już wiem z jakiego skorzystam! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowca, Twoja wersja jest bardzo ciekawa, szczególnie ten spód ciasta z płatków jaglanych i banana - nie wpadłabym na taki pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńMoże wypróbuję, bo wygląda fajnie ;)
OdpowiedzUsuńMakowiec, moje ulubione ciasto, nie wyobrażam sobie jego braku na świątecznym stole;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowce :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMadziu brawo, jestem pod wrażeniem, super Ci się udał :-)
OdpowiedzUsuńJa się skuszę :D Bardzo ciekawy skład ma ten makowiec, o wiele bardziej mi się podoba od tradycyjnego ;)
OdpowiedzUsuńMakowca nie odmówię :) Pyszny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam mak a makowiec w takim wydaniu bardzo musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Zdradź mi tylko, gdzie kupujesz płatki jaglane ;) ?
OdpowiedzUsuńostatnio kupowałam w Biedronce ;) ale na pewno w każdym większym markecie znajdziesz (Tesco, Kaufland) ;)
UsuńŚwietny przepis. A myślałam, że w tym roku będę musiała zrezygnować z makowca.
OdpowiedzUsuńDziękuję.