15 grudnia 2014

BEZGLUTENOWY MAKOWIEC

Kolejna odsłona uwielbianego przez wszystkich makowca, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole!

Tym razem wersja dla "bezglutenowców" :) Bo każdy ma prawo to słodkich szaleństw w święta :)


Składniki:
Spód
  • 8 łyżek płatków jaglanych
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
Masa makowa
  • 100g maku
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki mleka
  • garść daktyli
  • 1 łyżka suszonej skórki z cytryny
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Spód
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  3. Masę przełożyć do formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Z małej części ciasta upiec ciasteczko w kształcie gwiazdki.
Masa makowa
  1. Mak wraz z płatkami i cynamonem namoczyć w mleku (przez około godzinę), a następnie zagotować.
  2. Dodać daktyle i dokładnie zblendować całość.
  3. Do masy dodać pokruszone nerkowce oraz skórkę z cytryny i wymieszać.
  4. Masę makową przełożyć na spód ciasta i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Gotowy makowiec udekorować ciasteczkiem i posypać płatkami migdałowymi.

Ktoś się skusi? :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1530kcal
1 kawałek- ok. 77kcal

Lekkie ŚwiętaWigilia 2014

18 komentarzy:

  1. Mnm uwielbiam makowiec. Na pewno wrócę tutaj po przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, bezglutenowa wersja mojego ulubionego ciasta! Super :)

    W wolnej minutce zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ciekawa jak smakuje to cudo w wersji bezglutenowej! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie bym podkradła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie szukałam przepisu na makowiec i już wiem z jakiego skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam makowca, Twoja wersja jest bardzo ciekawa, szczególnie ten spód ciasta z płatków jaglanych i banana - nie wpadłabym na taki pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Może wypróbuję, bo wygląda fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Makowiec, moje ulubione ciasto, nie wyobrażam sobie jego braku na świątecznym stole;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Madziu brawo, jestem pod wrażeniem, super Ci się udał :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja się skuszę :D Bardzo ciekawy skład ma ten makowiec, o wiele bardziej mi się podoba od tradycyjnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam mak a makowiec w takim wydaniu bardzo musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł! Zdradź mi tylko, gdzie kupujesz płatki jaglane ;) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio kupowałam w Biedronce ;) ale na pewno w każdym większym markecie znajdziesz (Tesco, Kaufland) ;)

      Usuń
  13. Świetny przepis. A myślałam, że w tym roku będę musiała zrezygnować z makowca.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń