Bez mąki! Bez cukru! Bez jajek i tłuszczu!
Ostatnio pomarańczowy to mój ulubiony kolor, a to oczywiście za sprawą dyni.
Pomarańczowe ciasteczka zawierają niewiele składników, a przy tym są bardzo zdrowe!
Mała przyjemność z wykorzystaniem pełnowartościowej kaszy jaglanej i amarantusa.
Składniki:
- 8 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 5 łyżek amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 banan
- 200g dyni
- 1 łyżeczka stevi
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować, a następnie odstawić do wystygnięcia.
- Dynię obrać ze skórki, ugotować i zblendować z bananem oraz stevią na mus.
- Wszystko razem połączyć z amarantusem i wymieszać.
- Uformować małe ciasteczka i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (15 ciasteczek)- ok. 600kcal
1 ciasteczko- ok. 40kcal
świetny mają kolore ! :) porywam!
OdpowiedzUsuńale bym takie zapakowała sobie do chrupania między posiłkami! :)
OdpowiedzUsuńCudny kolor!!! I do tego zdrowe :)
OdpowiedzUsuńBiegnę po banana i robię! :D
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńapetycznie ;)
OdpowiedzUsuńKocham ich kolor :)
OdpowiedzUsuńi kolejne cudowne ciasteczka u Ciebie ;) lubię te Twoje pomysły ;)
OdpowiedzUsuńDynia i kasza jaglana - to dopiero pyszności :) !
OdpowiedzUsuńwyszły wspaniale bardzo lubię takie ciacha <3 !
OdpowiedzUsuńAle fajne, małe i słoneczne pyszności. Ja kaszę uwielbiam i to każdą, i z chęcią zrobie takie ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają jak małe kokosanki! tylko pomarańczowe ;p
OdpowiedzUsuńpomarańczowo i słonecznie u Ciebie :-)) świetne ciacha!
OdpowiedzUsuńwow, super zdrowe ciasteczka, musze zrobic, koniecznie, zwlaszcza, ze sa bezglutenowe:-)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńtroche jak kokosanki wygladaja, porywam przepis! :*
OdpowiedzUsuńA czego należy oczekiwać po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńCiastka mają być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku?
w środku na pewno będą miękkie i mają taki cieniutki chrupiący wierzch ;)
UsuńPiękny kolor ciasteczek, taki słoneczny.
OdpowiedzUsuńNa sam widok chcę je schrupać :)
OdpowiedzUsuńŚwietny kolor i skład. "Kupuję" :).
OdpowiedzUsuńA czym mogę zastąpić banana?
OdpowiedzUsuńnp. jajkiem, bądź łyżką lnu mielonego zaparzonego w 3 łyżkach wrzątku ;) albo miodem- wtedy zachowasz słodycz ;)
Usuń