2 października 2014

POMARAŃCZOWE CIASTECZKA JAGLANE Z AMARANTUSEM

Bez mąki! Bez cukru! Bez jajek i tłuszczu! 

 

Ostatnio pomarańczowy to mój ulubiony kolor, a to oczywiście za sprawą dyni.

Pomarańczowe ciasteczka zawierają niewiele składników, a przy tym są bardzo zdrowe!

Mała przyjemność z wykorzystaniem pełnowartościowej kaszy jaglanej i amarantusa.


Składniki:
  • 8 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 5 łyżek amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 banan
  • 200g dyni 
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować, a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Dynię obrać ze skórki, ugotować i zblendować z bananem oraz stevią na mus.
  3. Wszystko razem połączyć z amarantusem i wymieszać.
  4. Uformować małe ciasteczka i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (15 ciasteczek)- ok. 600kcal
1 ciasteczko- ok. 40kcal

Dynia na słodko i słono

23 komentarze:

  1. świetny mają kolore ! :) porywam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym takie zapakowała sobie do chrupania między posiłkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i kolejne cudowne ciasteczka u Ciebie ;) lubię te Twoje pomysły ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dynia i kasza jaglana - to dopiero pyszności :) !

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszły wspaniale bardzo lubię takie ciacha <3 !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajne, małe i słoneczne pyszności. Ja kaszę uwielbiam i to każdą, i z chęcią zrobie takie ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają jak małe kokosanki! tylko pomarańczowe ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. pomarańczowo i słonecznie u Ciebie :-)) świetne ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  9. wow, super zdrowe ciasteczka, musze zrobic, koniecznie, zwlaszcza, ze sa bezglutenowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. troche jak kokosanki wygladaja, porywam przepis! :*

    OdpowiedzUsuń
  11. A czego należy oczekiwać po upieczeniu?
    Ciastka mają być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w środku na pewno będą miękkie i mają taki cieniutki chrupiący wierzch ;)

      Usuń
  12. Piękny kolor ciasteczek, taki słoneczny.

    OdpowiedzUsuń
  13. Na sam widok chcę je schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny kolor i skład. "Kupuję" :).

    OdpowiedzUsuń
  15. A czym mogę zastąpić banana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. jajkiem, bądź łyżką lnu mielonego zaparzonego w 3 łyżkach wrzątku ;) albo miodem- wtedy zachowasz słodycz ;)

      Usuń