To mój kolejny pomysł na wykorzystanie komosy w słodkościach :)
Chcę pokazać, że ta jakże wartościowa komosa ryżowa sprawdza się świetnie nie tylko jako składnik wytrawnych dań, ale również i słodkich! :)
Składniki:
- 7 łyżek komosy ryżowej
- 4 łyżki płatków jaglanych
- szklanka mleka
- banan
- 2 białka jajek
- 1 łyżeczka stevi
- 4 łyżki białego maku (firmy OWOCOWY RAJ)*
- garść suszonych moreli
- Suszone morele sparzyć wrzątkiem i namoczyć (przez około 15 minut), a następnie zblendować z makiem.
- Komosę ugotować w mleku z dodatkiem stevi.
- Płatki jaglane zmielić na mąkę.
- Banana zblendować z białkami.
- Do foremek nakładać po łyżce masy, pół łyżeczki nadzienia makowego z morelami i kolejną łyżkę masy.
- Babeczki piec około 30 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (10 babeczek)- ok.1000kcal
1 babeczka- ok. 100kcal
Morele i mak to brzmi zachęcająco!
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńUrocze, małe słodkości :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle same smaczności :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! ;)
OdpowiedzUsuńkreatywnie i przesmacznie!
OdpowiedzUsuńJak zwykle oryginalnie :-)
OdpowiedzUsuńJak Ty wymyślasz te smaczne przepisy ? :)
OdpowiedzUsuńJakie pomysłowe! :)
OdpowiedzUsuńTakie zdrowe, że można jeść bez wyrzutów sumienia, pysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńpycha! :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i pewnie smakowite :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuń