6 maja 2015

CIASTO PINACOLADA (LIGHT)

Kolejna propozycja z serii tradycyjnych, popularnych wypieków na zdrowo!


Do upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie paczuszka suszonych ananasów, którą dostałam!
I był to świetny pomysł, połączenie ananasa i kokosa trafiło w gusta Wielu z nas.
Zatem dzisiaj przedstawiam pinacolad'owe słodkości w bardzo "lightowym" wydaniu :)


Składniki:
Ciasto
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 6 łyżek mąki jaglanej
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • 1/2 szklanki mleka (napoju) kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Masa 
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka (napoju) kokosowego
  • 3 łyżeczki stevi
  • kawałek świeżego ananasa
  • suszone plastry ananasa
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:
Ciasto 
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek delikatnie wmieszać mąki, wiórki, mleko i banana.
  3. Całość przełożyć do formy i piec około 30 minut w 180 stopniach.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w napoju kokosowym, dosładzając stevią (kasza może być lekko rozgotowana).
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem.
  3. Na wcześniej upieczony spód wyłożyć pokrojonego w kostkę świeżego ananasa, następnie masę, po czym udekorować suszonymi plastrami ananasa i płatkami migdałowymi.
To ciasto na pewno usatysfakcjonuje wszystkich amatorów ciast z kremami, którzy są na diecie! :)
Najlepiej smakuje schłodzone.


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1375kcal
1 kawałek- ok. 115kcal

36 komentarzy:

  1. Świetne ciasto, wygląda bardzo apetycznie. Ananas w wypiekach to super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. A można czymś zastąpić mąkę koksową? Bo nie posiadam :C

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysłowe i zdrowe! no i z moją ulubioną kaszą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to coś totalnie dla mnie, uwielbiam pinacolade

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! I wygląda jeszcze lepiej *.* Wpraszam się :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Interesujące! I ciekawie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smacznie, a jak smakuje to zobaczę po zrobieniu:) Pozdro

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam zestawienie ananasa i kokosu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie widziałam takiego suszonego ananasa - świetna ozdoba wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale genialne! Taka kula niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie i apetycznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda fantastycznie i pewnie też tak smakuje, bo w składzie same pyszności. Cudo !!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda nieziemsko i z pewnością dokładnie tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychota:) Jeszcze raz gratuluję funkcji Szefa Kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda obłędnie :) Przyznam, że jeszcze nigdy nie robiłam masy z kaszy jaglanej... koniecznie muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda nieziemsko smakowicie i to mi nie może umknąć! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. genialny pomysł :):) wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. nie no zabiłaś mnie tym przepisem! Wygląd- obłęd! :) :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kokos i ananas tworzą świetny duet, ciasto doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pychotka! I jest moja ulubiona mąka kokosowa! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie wielkie, śliczne plastry ananasa!

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda genialnie, zapisuję i na pewno zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pj, nie znam takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetne ciasto. Koniecznie muszę je wypróbować i przekonać rodzinkę do przysmaków z kaszy jaglanej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak się nie dadzą przekonać to więcej dla Ciebie! :)

      Usuń