Do przygotowania ciasta wykorzystałam mąkę gryczaną w połączeniu z mąką teff, co czyni je bezglutenowymi :)
Do tego zielony farsz na bazie bobu i sproszkowanego jarmużu! :) Zdrowe niebo w gębie!
Składniki:
Ciasto
- 200g mąki gryczanej
- 100g mąki teff
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 500g bobu
- 3 łyżki sproszkowanego jarmużu
- 2 łyżki tahini
- przyprawy: lubczyk, sól himalajska, papryka ostra
- Bób ugotować, obrać ze skórek, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami na farsz.
- Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrobić ciasto.
- Następnie lekko oprószyć drewniany blat/deskę i rozwałkować ciasto, z którego wykrawać koła (można za pomocą szklanki).
- Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz i porządnie skleić.
- Pierogi wrzucić do wrzącej wody (nie przerywając gotowania) i poczekać 2/3 minuty, aż ugotowane wypłynął na wierzch.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (20 pierogó)- ok. 1510kcal
1 pieróg- ok. 76kcal
Chętnie spróbowałabym takiego nadzienia :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :D
OdpowiedzUsuńWyglądają trochę jak jakieś ciasta, a nie pierogi :)
OdpowiedzUsuńCo za wspaniały przepis,chętnie do niego wrócę :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń