16 sierpnia 2016

DYNIOWE BURGERY JAGLANE Z TAHINI I OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI

Kiedyś znienawidzone przeze mnie ogórki małosolne... dzisiaj wylądowały na moim talerzu w delikatnych burgerach jaglanych! Ogórki dodały im charakteru i smaku- to jedne z lepszych burgerów, jakie zrobiłam!

Przepis banalnie prosty, zatem polecam go wszystkim, nawet tym, którzy od kuchni trzymają się z daleka ;)
Burgery są bezglutenowe, zatem mogą je wcinać również alergicy!


Składniki:
  • 8 łyżek kaszy jaglanej
  • 3 ogórki małosolne
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tahini (Green Essence)*
  • kawałek dyni (1/4 małej)
  • przyprawy: sól himalajska, lubczyk, curry, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować.
  2. Dynię ugotować lub upiec w piekarniku i zblendować. 
  3. Do ugotowanej kaszy dodać zblendowaną dynię, tahini, jajko, pokrojone drobno ogórki i przyprawy- całość dokładnie wymieszać.
  4. Z masy uformować kotleciki, które piec około 25 minut w 180 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (18 kotletów)- ok. 550kcal
1 kotlet- ok. 31kcal


4 komentarze:

  1. świetny pomysł na dodanie ogórków małosolnych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, burgera dyniowego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się dość ciekawie :P

    OdpowiedzUsuń