Przepis banalnie prosty, zatem polecam go wszystkim, nawet tym, którzy od kuchni trzymają się z daleka ;)
Burgery są bezglutenowe, zatem mogą je wcinać również alergicy!
Składniki:
- 8 łyżek kaszy jaglanej
- 3 ogórki małosolne
- 1 jajko
- 1 łyżka tahini (Green Essence)*
- kawałek dyni (1/4 małej)
- przyprawy: sól himalajska, lubczyk, curry, papryka słodka
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować.
- Dynię ugotować lub upiec w piekarniku i zblendować.
- Do ugotowanej kaszy dodać zblendowaną dynię, tahini, jajko, pokrojone drobno ogórki i przyprawy- całość dokładnie wymieszać.
- Z masy uformować kotleciki, które piec około 25 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (18 kotletów)- ok. 550kcal
1 kotlet- ok. 31kcal
Ciekawe składniki ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na dodanie ogórków małosolnych :)
OdpowiedzUsuńSuper, burgera dyniowego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się dość ciekawie :P
OdpowiedzUsuń