I chociaż wiele razy piekłam różnego rodzaju ciasta marchewkowe, które są wyjątkowe w smaku, to nigdy nie próbowałam go przygotować w wersji raw, czyli bez pieczenia.
Podjęłam więc wyzwanie, które sobie wyznaczyłam i stworzyłam wersję ciasta marchewkowego, które zapamiętam na długo i z pewnością będę często do niego wracać!
Składniki:
Spód
- 3 marchewki
- 2 garście migdałów
- 1 garść płatków z ryżu brązowego
- 2 garście daktyli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 garście orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 200ml śmietanki kokosowej (stała część)
- 2 łyżeczki stevi
- orzechy pecan
Przygotowanie:
Spód
- Migdały rozdrobnić z płatkami ryżowymi.
- Marchewki zetrzeć na tarce, na małych oczkach.
- Daktyle namoczyć, odcedzić i zblendować na mus z sokiem cytryny.
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki, po czym wyłożyć na spód formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do schłodzenia.
- Nerkowce namoczyć w wodzie (co najmniej 4 godziny), po czym odcedzić i zblendować na bardzo gładki krem z dodatkiem śmietanki kokosowej i stevi.
- Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, całość udekorować orzechami pecan.
- Przed podaniem ciasto najlepiej schłodzić w lodówce.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1730kcal
1 kawałek- ok. 144kcal
Nigdy nie jadłem takiego ciasta ^^
OdpowiedzUsuńTakie zdrowe marchewkowe chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na ciacho :-) lubię marchewkowe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńMarchewka świetnie się sprawdza w ciastach:)
OdpowiedzUsuńAż wstyd się przyznać, ale jeszcze go nie robiłam. Muszę nadrobić zaległości ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe!
OdpowiedzUsuńZdrowe i przepyszne ciacho :)
Poproszę takie :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawy pomysł. To co dodałaś do swojego ciasta pewnie czyni je obłędnym w smaku. Bo wygląd świadczy, o tym, że warto takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł ;), zjemy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, na pewno ciasto jest mocno sycące :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuń