Nie jest to mój pierwszy deser z dodatkiem tapioki, a jednak za każdym razem smakuje inaczej- w zależności od tego z jakim owocem ją połączę ;)
Tapioka jest otrzymywana z manioku. Jest hipoalergiczna, nie zawiera glutenu i cholesterolu! Zatem pucharki w dłoń i robimy pudding!
Składniki:
- pół szklanki tapioki
- szklanka mleka roślinnego (kokosowego)
- 250g jagód
- 2 łyżeczki stevi
- 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny.
- Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka.
- Dodać stevię, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Większą część jagód zmiksować, pozostawić kilka do ozdoby.
- Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni teflonowej.
- Ostudzoną tapiokę przełożyć do słoiczka, następnie mus jagodowy, kolejną warstwę tapioki i musu, na wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 550kcal
1 porcja- ok. 275kcal
Muszę spróbować zjeść takie śniadanko.
OdpowiedzUsuń