17 września 2014

MUFFINY MIGDAŁOWO- OWSIANE Z DYNIĄ

Tak- kolejny pomysł na dynię!

Sprawdziłam i rekomenduję... świetnie smakuje z delikatnymi płatkami owsianymi i bardziej wyraźnym i kremowym smakiem migdałów!

Muffiny po prostu rewelacyjne- słodko... kremowe... idealne :)
No i oczywiście, jak wszystkie moje przepisy- dietetyczne!


Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • pół szklanki puree z pieczonej dyni**
  • pół małego banana
  • 2 białka jajek
** Dynię w kawałku zapiekam w 180 stopniach przez około 30- 40 min, a następnie blenduję.

Przygotowanie:
  1. Zarówno płatki owsiane, jak i migdały zmielić na mąkę (można kupić również gotowe mąki owsianą i migdałową).
  2.  Białka zblendować z bananem i puree dyniowym, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Naprawdę polecam, bo jest to jeden z najlepszych moich eksperymentów dyniowych! A robię ich dosyć sporo... ;)

W środku nie są zbyt wysuszone, a delikatnie kremowe, natomiast z wierzchu mają lekko chrupiącą powłokę!

Puree z dyni można również zastąpić każdym innym, dowolnym puree warzywnym, bądź owocowym i zmodyfikować smak muffinek.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 muffin)- ok. 380kcal
1 muffina- ok. 76kcal


Dynia na słodko i słonoSzkolne śniadania

20 komentarzy:

  1. zakochałam się w nich, serio <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale urocze! Daj jednego hihi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę takiego jednego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie powtórzę Twój przepis! :) Są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też dziś było coś dyniowego.. tylko, ze robione na oko i nie wiem jak mam sporządzić z tego recepturę :D "trochę tego, trochę tamtego i jeszcze garść orzechów" haha
    Pyszne te mufiiny musiały być!

    OdpowiedzUsuń
  6. nic im nie brakuje, muffinki są świetne i pełne najlepszego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie i zachęcająco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak zwykle świetny przepis, już nie wiem na co mam tę dynię spożytkować tyle u Ciebie wspaniałości hehehe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowe i zapewne pyszne, świetne do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O, dynia :) Bardzo mi się skład podoba.

    OdpowiedzUsuń
  11. W kształcie serduszek prezentują się przeuroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam w domu tyle dyń, że dzięki Tobie mam co z nich robić :D
    Nominowałam Cię do zabawy '7 faktów o mnie', jeśli masz na nią ochotę to zapraszam po szczegóły do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają i też pewnie tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń