18 września 2014

MAKARON TAGIATELLE Z WAKAME I WARZYWAMI

Danie orientalne i nietypowe, jednak nie zawiera wielu składników!

Wystarczy kilka składników, by wydobyć genialny smak makaronu zawierającego wodorosty.


Składniki:
  • 30g makaronu tagiatelle z wodorostami wakame
  • pół małej cukinii
  • 200g dyni hokkaido
  • 2 pomidory
  • pół łyżeczki sezamu
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • przyprawy: pomidory suszone z bazylią i czosnkiem, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Makaron wrzucić do wrzącej wody, gotować około 3- 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.
  2. Cukinię pokroić na małe kawałki i obgotować (można następnie zeszklić na oliwie, ale niekoniecznie) i zblendować na gładki sos.
  3. Do sosu z cukinii dodać sól sezamową oraz przyprawę pomidorową i wymieszać.
  4. Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ugrillować w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (20 minut).
  5. W połowie czasu pieczenia dyni do piekarnika włożyć również pomidory i zapiec.
  6. Gotowy makaron wymieszać z sosem cukiniowym oraz kawałkami dyni i podać z pomidorkami oraz posypać sezamem i skropić sosem sojowym.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 240kcal

Dynia na słodko i słonoMakaronowa Sałatka

15 komentarzy:

  1. Czasami parę składników potrafi zdziała cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam szczerze,że takiej wersji jeszcze nie jadłam, jednak z chęcią zainspiruję się Twoim przepisem! :)
    Dziękuję za dodanie wpisu do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie można taki makaron zdobyć :O ?! Cudo !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością! ja otrzymałam go dzięki portalowi gotuj w stylu eko ;)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Chcę mieć ten makaron! Mogę wymienić się na dynie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm... kusząca propozycja, bo jak pewnie się zorientowałam ubóstwiam dynię! :)

      Usuń
  5. Brzmi apetycznie. Nie jadłam nigdy dyni w połączeniu ze smakiem wodorostów, ale musi być to ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne takie proste i aromatyczne danko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten zielony kolor jest bardzo pociągający, fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Strasznie podoba mi się kolor tego makaronu! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolor makaronu przecudowny! Całość - SUPER! :)

    OdpowiedzUsuń