22 października 2014

POMARAŃCZOWE BATONY Z KOMOSY RYŻOWEJ

MEGA ZDROWE! BEZGLUTENOWE! PYSZNE!

Już niejednokrotnie pisałam o wspaniałych wartościach komosy ryżowej oraz o jej niepowatarzalnym smaku.

Sama bardzo za nią przepadam zarówno w propozycjach wytrawnych, jak i słodkich.
Tym razem na poprawę humoru w pochmurny dzień postanowiłam przygotować słodkie batoniki.


Składniki:
  • 6 łyżek komosy ryżowej
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 200 ml mleka
  • 2 średnie banany
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie: 
  1. Komosę ugotować w mleku z dodatkiem cynamonu i stevi.
  2. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  3. Banany obrać i rozgnieść widelcem na mus z sokiem z wyciśniętej pomarańczy.
  4. Wszystkie składniki połączyć ze sobą wraz z pokruszonymi nerkowcami i dokładnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć do formy (najlepiej keksówki) i piec około 30 minut w 180 stopniach.
  6. Po upieczeniu i wystudzeniu pokroić na kawałki.

I gotowe! Pyszne i zdrowe batony idealne na przekąskę, czy podwieczorek :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni. 

Kalorie:
Całość (8 batonów)- ok. 870kcal
1 baton- ok. 109kcal

Quchnia pełna Quinoa 3Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

28 komentarzy:

  1. Musiały być bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie smakołyki! A komosy jeszcze nie próbowałam, więc może też kiedyś tak ją wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja podobnie - z komosą na razie nie było mi po drodze, ale te batoniki wyglądają bardzo zachęcająco. Muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie próbowałam komosy ryżowej ale tymi batonami mnie zachęciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam nigdy komosy ryżowej.. nie wiem, jakoś nie spotkałam się z nią w sklepie..
    Ale te batoniki wyglądają zabójczo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod tym linkiem możesz wyszukać sklep, w którym na pewno odnajdziesz komosę ;) http://www.bioplanet.pl/sklepy

      Usuń
  6. Ciągle zwlekam z zakupieniem komosy ryżowej, ale przepis na te batoniki zmotywował mnie ostatecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. komosa to dla mnie zupełna nowość. Gdzie można ją kupić? Bo batoniki są kuszące...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam, bo można z niej wyczarować pyszności :) a zapraszam tutaj: http://www.bioplanet.pl/sklepy - możesz tam odnaleźć sklep w pobliżu Ciebie, gdzie znajdziesz komosę :)

      Usuń
  8. Mmm pyszności ;) Uwielbiam komosę, muszę wypróbować ją w takiej wersji! Przejrzałam inne Twoje przepisy i bardzo mi się podobają ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł świetny! Zabieram jednego na jutrzejsze drugie śniadanie na uczelni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja nie mogę! Ale bosko wyglądają. Od razu ze świąteczną ozdobą mi się skojarzyły. Za komosą nie przepadam, jak już to wytrawnie, ale myślę, ż te batony odwróciłyby mój 'komosopogląd' o 180 stopni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. najbardziej zdrowy blog - u ciebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię komosę i często ją używam, ale... w tej wersji jeszcze nigdy jej nie próbowałam! Koniecznie muszę przetestować :) Jak to dobrze mieć pod ręką taką inspirację :)

    Pozdrawiam,
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyślij mi jednego. Takie bez cukru i tyle dobrych składników. Super zdrowie batoniki

    OdpowiedzUsuń
  14. lubię takie batoniki, muszę zapisać do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna propozycja na zapakowanie drugiego śniadania. Już sobie zapisałam i wypróbuję na mojej córce;-))

    OdpowiedzUsuń
  16. porywam jedną !
    http://filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. pomarańczki na taką pogodę jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawa propozycja z tą komosą, zazwyczaj używałam jej do pikantnych potraw. Muszę zapisać Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne batoniki, zdrowe i pyszne. Mam komosę w kuchni, chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. fajne batony i fajny blog, z chęcią będę czerpać inspiracje;)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  21. masz fantastyczne pomysły, ten też zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń