23 października 2014

MIGDAŁOWY BANANOWIEC

Czy próbowaliście już kiedyś mąkę migdałową? Nie? To musicie koniecznie to nadrobić!
Proponuję wykonanie samemu takiej mąki- rewelacyjnie sprawdza się w wypiekach, a przy tym jest bardzo zdrowa!

Osoby na wszelkiego rodzaju dietach mogą stosować ją jako wspaniały zamiennik tej zwykłej...

Przechodząc do sedna, ja użyłam jej w wykonaniu (jak zwykle) ZDROWEGO i pysznego BANANOWCA :)

Jeżeli spodobał Wam się przepis to zachęcam, aby umieścić go w swojej puli "do zrobienia" i wypróbowania go, np. podczas świątecznych szaleństw kulinarnych :) Gwarantuję, że zasmakuje wszystkim domownikom- nie tylko tym na diecie!


Składniki:
  • 150g migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Migdały zmielić na mąkę (w blenderze lub młynku do kawy).
  2. W jednym naczyniu zblendować mokre składniki- banany i jajka, w drugim suche- mąkę migdałową, stevię proszek do pieczenia i cynamon.
  3. Mokre składniki przełożyć do suchych i dokładnie wymieszać.
  4. Całość przełożyć do blaszki (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia), a na wierzchu ułożyć plasterki banana.
  5. Piec około 45 minut w 175 stopniach.
Smacznego!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1340kcal
1 kawałek- ok. 134kcal

Imieniny u cioci

23 komentarze:

  1. Wow!!:) Cóż za synchroniczność:))) właśnie zastanawiałam się, jak by tu wykorzystać dojrzałe banany...i miałam chęć na jakiś placek..i proszę bardzo - przepis się pojawił znienacka:)) Dzięki!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogłaszam wszem i wobec, że to ciasto jest wyśmienite!! Znakomite!! Smaczne jak nie wiem co:))) Szybkość jego przygotowania jest porównywalna z zaparzeniem zielonej herbaty:))) ..ma tylko jedną mniej pozytywną właściwość - szybko znika!!:)))) Dziękuję za tak fantastyczny przepis:) Pozdrawiam:) Kamila:)

      Usuń
    2. jak się cieszę, że zasmakowało! moje odczucia wobec tego ciasta są podobne, że kończy się za szybko :)

      Usuń
  2. uwielbiam wszystko co z bananem :))

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest pyszne :-) nigdy nie używałam jeszcze mąki migdałowej :-) muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mąki migdalowe nie używałam ale widząc takie pyszności u Ciebie na pewno się na nią skuszę ;) przepis zapisany !

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, a mogłabyś podawać w przepisach wymiary foremek na których bazujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafna uwaga ;) To była foremka średnicy 18 cm ;)

      Usuń
  6. Migdałowe wypieki to jest coś, co uwielbiam! Piękne i apetyczne ciasto Ci wyszło, wpraszam się na kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile ja bym teraz dała za taki kawałeczek do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oooo!
    Ciasto bananowe juz piekłam i uważam, że jest świetne.
    Następnym razem zrobię z mąką migdałową i myślę, że bedzie jeszcze lepsze!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Smacznie, prosto i zdrowo - to co lubię najbardziej :) a mąkę migdałową uwielbiam, często stosuje w sumie do wszystkich wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam,

    Bardzo prosiłabym o odpowiedź ile należy użyć gotowej mąki migdałowej do podanych pozostałych składników.
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy bez stewii lub innego słodziwa ciasto będzie wystarczająco słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak; słodycz dają głównie banany i mąka migdałowa również jest lekko słodka ;)

      Usuń