Proponuję wykonanie samemu takiej mąki- rewelacyjnie sprawdza się w wypiekach, a przy tym jest bardzo zdrowa!
Osoby na wszelkiego rodzaju dietach mogą stosować ją jako wspaniały zamiennik tej zwykłej...
Przechodząc do sedna, ja użyłam jej w wykonaniu (jak zwykle) ZDROWEGO i pysznego BANANOWCA :)
Jeżeli spodobał Wam się przepis to zachęcam, aby umieścić go w swojej puli "do zrobienia" i wypróbowania go, np. podczas świątecznych szaleństw kulinarnych :) Gwarantuję, że zasmakuje wszystkim domownikom- nie tylko tym na diecie!
Składniki:
- 150g migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 3 mocno dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka stevi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- Migdały zmielić na mąkę (w blenderze lub młynku do kawy).
- W jednym naczyniu zblendować mokre składniki- banany i jajka, w drugim suche- mąkę migdałową, stevię proszek do pieczenia i cynamon.
- Mokre składniki przełożyć do suchych i dokładnie wymieszać.
- Całość przełożyć do blaszki (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia), a na wierzchu ułożyć plasterki banana.
- Piec około 45 minut w 175 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1340kcal
1 kawałek- ok. 134kcal
Wow!!:) Cóż za synchroniczność:))) właśnie zastanawiałam się, jak by tu wykorzystać dojrzałe banany...i miałam chęć na jakiś placek..i proszę bardzo - przepis się pojawił znienacka:)) Dzięki!!:)
OdpowiedzUsuńOgłaszam wszem i wobec, że to ciasto jest wyśmienite!! Znakomite!! Smaczne jak nie wiem co:))) Szybkość jego przygotowania jest porównywalna z zaparzeniem zielonej herbaty:))) ..ma tylko jedną mniej pozytywną właściwość - szybko znika!!:)))) Dziękuję za tak fantastyczny przepis:) Pozdrawiam:) Kamila:)
Usuńjak się cieszę, że zasmakowało! moje odczucia wobec tego ciasta są podobne, że kończy się za szybko :)
Usuńpięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńale to musi być dobre!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z bananem :))
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne :-) nigdy nie używałam jeszcze mąki migdałowej :-) muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńMąki migdalowe nie używałam ale widząc takie pyszności u Ciebie na pewno się na nią skuszę ;) przepis zapisany !
OdpowiedzUsuńMniam, a mogłabyś podawać w przepisach wymiary foremek na których bazujesz?
OdpowiedzUsuńTrafna uwaga ;) To była foremka średnicy 18 cm ;)
UsuńBardzo smakowicie wygláda:)
OdpowiedzUsuńHmm, brzmi zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńMigdałowe wypieki to jest coś, co uwielbiam! Piękne i apetyczne ciasto Ci wyszło, wpraszam się na kawałeczek;)
OdpowiedzUsuńIle ja bym teraz dała za taki kawałeczek do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńOooo!
OdpowiedzUsuńCiasto bananowe juz piekłam i uważam, że jest świetne.
Następnym razem zrobię z mąką migdałową i myślę, że bedzie jeszcze lepsze!!!
wow, musiał być przepyszny ;3
OdpowiedzUsuńmigdały i banan - mmmmaniammm :-))
OdpowiedzUsuńTo jest coś co by mi smakowało
OdpowiedzUsuńSmacznie, prosto i zdrowo - to co lubię najbardziej :) a mąkę migdałową uwielbiam, często stosuje w sumie do wszystkich wypieków :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńBardzo prosiłabym o odpowiedź ile należy użyć gotowej mąki migdałowej do podanych pozostałych składników.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
tyle samo- 150g ;)
UsuńCzy bez stewii lub innego słodziwa ciasto będzie wystarczająco słodkie?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak; słodycz dają głównie banany i mąka migdałowa również jest lekko słodka ;)
Usuń