27 marca 2015

BISZKOPT RYŻOWY Z BAKALIAMI

Lekki, a jednocześnie napakowany wspaniałymi bakaliami!

Muszę się przyznać, że jestem fanatyczką wszelkich bakalii! Mogłabym je jeść wprost kilogramami :) Stąd pomysł na lekkie, szybkie ciasto, które będzie wypełnione nimi po brzegi :)

Propozycja dla wszystkich "bezglutenowców" i amatorów słodkości :)


Składniki:
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki ryżowej
  • 5 białek jajek
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki stevi
  • bakalie (po garści): orzechy laskowe, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, żurawina (firmy OWOCOWY RAJ)*

Przygotowanie:
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę ze stevią.
  2. Do ubitych białek delikatnie wmieszać mąkę, banana i rozdrobnione bakalie.
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Oczywiście nie poprzestałam na jednym kawałku, jadłam od razu kilka, popijając wspaniałym koktajlem owocowym :)

Narobiłam Wam ochoty? No to do dzieła! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 1285kcal
1 kawałek- ok. 51kcal

Wiosenny detoksWielkanocne Smaki - edycja V

26 komentarzy:

  1. Bardzo fajny i prosty przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na biszkopt i deser w jednym. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł i na pewno smaczny! Też uwielbiam bakalie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ale to musiało być delikatne. I chrupiące za razem dzięki orzechom :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tradycyjna blaszka z tych proporcji? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystkie biszkopty, ryżowe muszą być naprawdę dobre ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie smaki, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow!!:) Właśnie takiego przepisu potrzebowałam!!:) ..i wiesz? Przeważnie gdy o czymś pomyślę, jakiejś przekąsce czy czymś podobnym - zaglądam do Ciebie i akurat COŚ takiego publikujesz!:) Niesamowite:)
    Dziękuję!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. synchronizacja smaków! po prostu wiemy, co dobre :)

      Usuń
  9. jak ja dawno nie jadłam żadnych ciast... Ale brak odwagi nie pozwala mi sięgnąć po nawet najmniejszy kawałek... :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Banalne w przygotowaniu,wygląda pysznie, więc nie pozostaje mi nic innego, jak zrobić to ciacho do jutrzejszej kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomysłowe! Lubię gdy jest tak dużo bakalii :)

    OdpowiedzUsuń
  12. muszę zajrzeć do owocowego raju bo wiele produktów by się przydało ... a które są zawsze w Twojej kuchni? bez których nie wyobrażasz sobie gotowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wyobrażam sobie gotowania słodkości bez bakalii i zdrowych mąk! to jest numer 1! nie wyobrażam sobie również gotowania bez kasz (jaglanej, gryczanej, amarantusa, komosy) i ryżu- to numer 1 w mojej kuchni :)

      Usuń
  13. Ja także uwielbiam bakalie :) a takie zdrowe ciasto pasowałoby u mnie na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też jestem pożeraczką bakalii :) Kuszące ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wpraszam się na taki i to nie jeden, haha ^^

    OdpowiedzUsuń
  16. Brzmi smakowicie, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie przepadam za ciastem z bakaliami, ale na Twoje bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię takie ciasta:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. *-* ten ogrom bakalii mnie kupił ;-D

    OdpowiedzUsuń
  20. pychota :) zrobiłam z mąki ryżowej z dosypką gryczanej bo skończyła sie a nie chciało mi się mielić to dosypałam gryczanej ;) z mnóstwem bakali , cała rodzinka zachwycona :) pewnie trzeba bedzie upiec ponownie bo do świat nawet okruszek nie zostanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wspaniale! cieszę się, że smakowało :) a dodatek mąki gryczanej myślę, że jest świetnym pomysłem :)

      Usuń