Muszę się przyznać, że jestem fanatyczką wszelkich bakalii! Mogłabym je jeść wprost kilogramami :) Stąd pomysł na lekkie, szybkie ciasto, które będzie wypełnione nimi po brzegi :)
Propozycja dla wszystkich "bezglutenowców" i amatorów słodkości :)
Składniki:
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki ryżowej
- 5 białek jajek
- 1 banan
- 2 łyżeczki stevi
- bakalie (po garści): orzechy laskowe, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, żurawina (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
- Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę ze stevią.
- Do ubitych białek delikatnie wmieszać mąkę, banana i rozdrobnione bakalie.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Narobiłam Wam ochoty? No to do dzieła! :)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 1285kcal
1 kawałek- ok. 51kcal
Bardzo fajny i prosty przepis! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na biszkopt i deser w jednym. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł i na pewno smaczny! Też uwielbiam bakalie! ;)
OdpowiedzUsuńMmm, ale to musiało być delikatne. I chrupiące za razem dzięki orzechom :)
OdpowiedzUsuńTradycyjna blaszka z tych proporcji? :)
OdpowiedzUsuńtradycyjna :)
UsuńUwielbiam wszystkie biszkopty, ryżowe muszą być naprawdę dobre ♥
OdpowiedzUsuńwygląda mega smacznie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaki, pysznie :)
OdpowiedzUsuńWow!!:) Właśnie takiego przepisu potrzebowałam!!:) ..i wiesz? Przeważnie gdy o czymś pomyślę, jakiejś przekąsce czy czymś podobnym - zaglądam do Ciebie i akurat COŚ takiego publikujesz!:) Niesamowite:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!!:)
synchronizacja smaków! po prostu wiemy, co dobre :)
Usuńjak ja dawno nie jadłam żadnych ciast... Ale brak odwagi nie pozwala mi sięgnąć po nawet najmniejszy kawałek... :(
OdpowiedzUsuńBanalne w przygotowaniu,wygląda pysznie, więc nie pozostaje mi nic innego, jak zrobić to ciacho do jutrzejszej kawy! :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe! Lubię gdy jest tak dużo bakalii :)
OdpowiedzUsuńmuszę zajrzeć do owocowego raju bo wiele produktów by się przydało ... a które są zawsze w Twojej kuchni? bez których nie wyobrażasz sobie gotowania?
OdpowiedzUsuńnie wyobrażam sobie gotowania słodkości bez bakalii i zdrowych mąk! to jest numer 1! nie wyobrażam sobie również gotowania bez kasz (jaglanej, gryczanej, amarantusa, komosy) i ryżu- to numer 1 w mojej kuchni :)
UsuńJa także uwielbiam bakalie :) a takie zdrowe ciasto pasowałoby u mnie na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem pożeraczką bakalii :) Kuszące ciasto!
OdpowiedzUsuńWpraszam się na taki i to nie jeden, haha ^^
OdpowiedzUsuńmniam, na wielkanoc idealne :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie, muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ciastem z bakaliami, ale na Twoje bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń*-* ten ogrom bakalii mnie kupił ;-D
OdpowiedzUsuńpychota :) zrobiłam z mąki ryżowej z dosypką gryczanej bo skończyła sie a nie chciało mi się mielić to dosypałam gryczanej ;) z mnóstwem bakali , cała rodzinka zachwycona :) pewnie trzeba bedzie upiec ponownie bo do świat nawet okruszek nie zostanie ;)
OdpowiedzUsuńwspaniale! cieszę się, że smakowało :) a dodatek mąki gryczanej myślę, że jest świetnym pomysłem :)
Usuń