Danie na pożywny i zdrowy obiad! Pełen kolorów i smaków!
W takich daniach najbardziej lubię to, że można do nich wrzucić mnóstwo warzyw- takie, na które akurat mamy ochotę lub takie, które mamy akurat w lodówce!
Kasza bulgur z kolei ma wspaniały, niebanalny smak, a dodatek fasolki sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej pożywne!
Całość posypana orzeszkami piniowymi- coś pysznego!
Składniki:
- 7 łyżek kaszy bulgur
- 3 łyżki fasoli pinto
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100g bobu
- 1 batat
- gałązka pomidorów koktajlowych
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka orzeszków piniowych
- przyprawy: papryka słodka, curry
- Zagotować półtorej szklanki wody i wrzucić kaszę bulgur, gotować kolejne 5 minut, po czym odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.
- Fasolę namoczyć (12 godzin) i ugotować do miękkości (60 minut).
- Bób ugotować i obrać ze skórki.
- Pomidory zblendować i zredukować na patelni do konsystencji gęstego sosu- doprawić.
- Batata ugotować- połowę zblendować na krem, a drugą połowę pokroić w dużą kostkę.
- Sos pomidorowy wymieszać z kremem z batata, dodać kaszę i wymieszać.
- Do całości dodać fasolkę, bób, pokrojone bataty- całość posypać koperkiem i orzeszkami piniowymi (podawać z pomidorkami koktajlowymi).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 770kcal
1 porcja- ok.193kcal
Wygląda smacznie! A kaszę bulgur bardzo lubię! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie potrawki
OdpowiedzUsuńco do kaszy się całkowicie zgadzam! a fasolę uwielbiam i ostatnio mogłabym ją jeść tonami więc kupiłaś mnie tym przepisem (po raz kolejny zresztą) ;)
OdpowiedzUsuńNiebanalny , pyszny i pozywny przepis. nic dodać, nić ująć ;)
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne i kolorowe danie ! Twoje pomysły nigdy się nie kończą :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSame zdrowe pyszności ♥
OdpowiedzUsuńto musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńTakie pyszne propozycje są do wykorzystania natychmiast. Muszę skompletować składniki i brać się do roboty :)
OdpowiedzUsuńCudne danie! Ostatnio fasola przeżywa renesans w mojej kuchni, więc każdy przepis z jej udziałem mnie zachwyca :D Nie słyszałem tylko wcześniej o tej odmianie, muszę poszperać na sklepowych półkach :D
OdpowiedzUsuńNie ma to jak taki ogrom warzyw! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i zrobiłaś mi ogromny apetyt na bób, bo nie jadłam go już parę miesięcy.
OdpowiedzUsuńzawsze stworzyć coś wartościowego i zdrowego. ;)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie składników, pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowe, zdrowe i smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńJak kolorowo i zdrowo, idealne danie na początek wiosny :) I kolejne połączenie batatowe do spróbowania :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Moje wczorajsze spaghetti wychodzi przy tym.. słabiutko, oj słabiutko :D
OdpowiedzUsuń