22 marca 2020

Sałatka z makaronem z soczewicy, papryka i tofu



Składniki:

  • tofu z bazylią - 180 g
  • suszone pomidory - 60 g
  • pomidory koktajlowe - 200 g
  • papryka czerwona świeża - 350 g
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • makaron z soczewicy i kasztanów - 300 g
  • płatki drożdżowe - 5 g
  • ketchup - 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka
  • olej z pestek dyni - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • oregano - 1/2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
  • świeża bazylia - trochę

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj, a następnie odcedź.
  2. Z papryk wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę, skrop oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni/20 minut).
  3. Do miski włóż ugotowany makaron, upieczoną paprykę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, poszatkowane pomidory suszone i tofu pokrojone w kostkę.
  4. Z pozostałych składników przygotuj sos - dokładnie je wszystkie mieszając w małym słoiczku.
  5. Gotową sałatkę polej sosem i udekoruj świeżą bazylią.


Kalorie:
Całość (4 porcje) - ok. 1717 kcal
1 porcja - ok. 429 kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz